Trygg fangst rett til Vollen

GRATISKUNDER: Måkene er de som får første avkastning av fangsten, helt gratis. Når fisker Ketil Andersen sløyer fiske              fangsten er innmat en delikatesse for de flygende følgesvennene. ALLE FOTO: TOM MAGNE ARMANN

GRATISKUNDER: Måkene er de som får første avkastning av fangsten, helt gratis. Når fisker Ketil Andersen sløyer fiske fangsten er innmat en delikatesse for de flygende følgesvennene. ALLE FOTO: TOM MAGNE ARMANN

Artikkelen er over 3 år gammel

Ferskere blir det ikke. Bare timer etter at reker og fisk har landet på reketråleren Tryggs dekk, kaster askerbøringer seg over fangsten.

DEL

Hver onsdag kveld klapper Askers siste virksomme fiskebåt til kai på sin faste plass i Vollen. Neste dag er det kø av folk som vil sikre seg sin lille del av fangsten.

Selv om det etter to dagers fiske er hundrevis av kilo reker på is om bord, rives det bort i løpet av timer av rekesultne kunder.

De ivrigste kan ikke engang vente til båten er i land, de forhåndsbestiller på telefon mot helgen – slik at godsakene er sikret.

LES OGSÅ: Krepsekortene revet vekk 

To kast om dagen

– Vi er avhengig av godt fiske og fornøyde kunder, og det har vi fått i Asker. Ingen grunn til å selge fangsten andre steder enn i Vollen, sier skipper Roger Hammerø.

Vi er invitert om bord noen timer, mens fangsten sikres like nord for Bastø i Oslofjorden.

Før reketråleren Trygg kommer til leia for fergen mellom Horten og Moss, gjør den bråvending og tråler seg tilbake innover fjorden.

– Trålen må være mest mulig i drift, så vi rekker to drag om dagen, hver av dem varer seks-syv timer. Det første fra 06-tiden om morgenen, og det neste ved 13-tiden, forklarer Hammerø.

Arbeidsdagen på fjorden er lang. Dagens første fangst er i ferd med å landes, 70–80 kilo reker, og enda noen flere kilo fersk fisk. Men det er rekene som gjelder, og som gir best pris. 100 kroner literen er hva kundene betaler.

– Vi tråler med Trygg fra mai til oktober, og de par siste årene har det vært et greit fiske, sier Hammerø.

Bare Vollen som gjelder

Skipperen er som fiskere flest, han drar gjerne en skrøne om fangsten til fiskekolleger, men er til oss andre fåmælt om fisket er godt eller dårlig.

Barndomskompisen til Konglungen-beboer Kjell Inge Røkke ble hentet fra Molde da Trygg ble satt inn i fiske i Oslofjorden i 2007. De første årene lå de i Oslo. Nå er det bare Vollen som gjelder for reketråleren Trygg.

– Ingen grunn til å dra noe annet sted. Der får vi solgt alt, og det er langt kortere enn å dra inn til Oslo. Vi føler oss dessuten veldig velkomne, forteller Hammerø.

Kunder har med seg både bær, vin og bakervarer til dem, for å vise at de et kjærkomment innslag på det gamle handelsstedet.

Hammerø roser sine kunder, og mener det er de som gjør det mulig for ham og hjelpemann om bord, Ketil Andersen fra Holmestrand, å levere gode varer fra havet på en bærekraftig måte.

LES OGSÅ: Kine fant gapende fisk i rekeposen 

Trygg-risten

Både Fiskeridirektoratet og WWF har Hammerø klart å imponere med sin egen oppfinnelse, Trygg-risten.

Den sørger for at opptil 70 prosent av de minste rekene sorteres levende ut av trålen og blir igjen i fjorden. De vil han heller fiske opp neste år når de er blitt fullvoksne reker.

– Sjefen selv, Røkke, er opptatt av at vi driver et bærekraftig fiske. Innimellom er han med selv også. I eldre tid var det mange reketrålere som holdt til på Konglungen der han bor, så slik viderefører han en tradisjon fra stedet. Så lenge han ønsker å være med å drifte båten, skal vi stå på mange år ennå, lover Roger Hammerø.

Artikkeltags