Slik kan Maud-museet i Vollen bli seende ut

SKISSER: Slik ser arkitektfirmaene Jarmund/Vigsnæs (til venstre) og  Snøhetta for seg at Maud-museet i Vollen bør se ut. TEGNINGER: JARMUND/VIGSNÆS AS ARKITEKTER / SNØHETTA

SKISSER: Slik ser arkitektfirmaene Jarmund/Vigsnæs (til venstre) og Snøhetta for seg at Maud-museet i Vollen bør se ut. TEGNINGER: JARMUND/VIGSNÆS AS ARKITEKTER / SNØHETTA

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Snøhetta tenker seg polarskuta Maud lagt inn i et flytende skjær. Jarmund/Vigsnæs vil ha den inn i et glasshus formet som to isblokker.

DEL

De to arkitektfirmaene har de siste ukene jobbet med å lage hver sin prosjektskisse om hvordan de synes polarskipet Maud bør vises frem i Vollen.

Del

Selvsagt under forutsetning av at redningsekspedisjonen lykkes, og polarskuta kommer hjem til Norge og Vollen.

SE ARKITEKTFORSLAGENE HER: Snøhetta | Jarmund/Vigsnæs

Kunstig øy

Snøhetta ser for seg å bygge en kunstig øy – formet som et isskjær – som de har tilpasset siktlinjer fra så vel land og fjord, og som ligger midt i livslinjen mellom Maudbukta og Kustranda i Vollen.

Langsmed hovedkonstruksjonen åpner det seg en issprekk, og igjennom den vil folk kunne beundre Maud utenfra. Ellers skal skjæret fungere som et åpent badeskjær, et utfartssted som forlenger strandlinja i Vollen.

Maud-skjæret er det kalt. Et lite amfi har de også fått plass til, akkurat så stort at en skoleklasse kan benke seg ned å ta båten i nærmere øyesyn.

Plassert i isblokk

Jarmund/Vigsnæs har et helt annet konsept.

De ønsker å løfte båten opp av vannet og plassere den i et transparent glasshus på påler, formet som en isblokk som deler seg i to. I den største delen skal Maud ligge slik den gjør nå i Cambridge Bay, på skrå.

I den mindre isblokken, som de tenker seg som inngangsparti til museet, vil de legge en heissjakt og trapp. Der ønsker de å plassere en kopi av flyet Roald Amundsen brukte under ekspedisjonen. Fra denne mindre isblokken går det en gangbro over til «isblokken» der Maud ligger.

Hva synes du om arkitektenes forslag? Si din mening her

- Dette er to utrolige forslag som er helt forskjellig, men veldig spennende på hver sin måte, sier Gudbrand Tandberg om arkitektenes skisser på vegne av oppdragsgiveren Tandberg Eiendom.

Les mer om arkitektenes forslag til Maud-museum i Budstikka fredag.

Artikkeltags