Skip to main content

– Vold gir henne bekreftelse

SAKKYNDIGE:– De trygge rammene ved Ungdomsenheten i Bjørgvin fengsel virker å være bra for tiltalte, mener spesialist i psykiatri Haans Ole Korsgaard (midten). Her flankert av Roger Lindqvist og Harald Brauer.
SAKKYNDIGE:– De trygge rammene ved Ungdomsenheten i Bjørgvin fengsel virker å være bra for tiltalte, mener spesialist i psykiatri Haans Ole Korsgaard (midten). Her flankert av Roger Lindqvist og Harald Brauer.

Et sårbart sinn, grov omsorgssvikt og mishandling fra mor var avgjørende for den drapstiltalte jentas voldsutøvelse.

– Tiltalte trenger trolig minst ti års behandling for å oppnå en klinisk bedring. Det er vanskelig å se for seg at voldsrisikoen noensinne vil bli helt borte, sa psykiatrispesialist Hans Ole Korsgaard.

Han er en av tre rettspsykiatrisk sakkyndige som vitnet i rettssaken mot den 15 år gamle Bærums-jenta som er tiltalt for overlagt drap på Anna Kristin Gillebo Backlund (30). De sakkyndige ga retten innblikk i en traumatisk barndom hvor fysisk og psykisk mishandling fra mors side nærmest var dagligdags.

Lugget til blods av mor

– Tiltalte er utsatt for grov omsorgssvikt fra mors side, med fysiske og psykiske avstraffelser. Far har i liten grad vært til stede for å kompensere, forklarte Korsgaard i retten.

Ifølge de sakkyndige skal en av morens straffemetoder ha vært å plassere barna i et hjørne av stua. Der ble de tvunget til å sitte stille og stirre rett inn i veggen i inntil seks timer av gangen.

Ved en anledning skal lillebroren ha vært uheldig og truffet morens yndlingslysestake med en ball. Moren skal ha gitt 15-åringen skylden, og deretter lugget henne til blods. Til de sakkyndige skal 15-åringen ha beskrevet moren som «en psykopat».

Den drapstiltalte bærumsjenta har selv fått diagnosene emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse og dissosiativ lidelse etter å ha blitt observert av rettspsykiaterne. Korsgaard mener gjentagelsesfaren er stor.

– Voldsutøvelse gir jenta en følelse av bekreftelse. Når dette gir deg tak på livet, er gjentagelsesfaren stor, fastslo Korsgaard.

Han mener det viktigste i årene fremover er å forhindre ytterligere uønsket adferd fra den drapstiltalte jenta.

– Uvanlig sykdomshistorie

Rettspsykiaterne har konkludert med at 15-åringen er strafferettslig tilregnelig.

– Konklusjonen er at hun ikke var psykotisk, ikke bevisstløs på handlingstidspunktet, at hun slett ikke er psykisk utviklingshemmet. Hun har ikke vært psykotisk i de tre månedene vi har observert henne, sa Korsgaard.

Hun kan dermed straffes for drapet. De sakkyndige vedgikk at «sykehistorien til den tiltalte var kompleks og uvanlig».

– Hvor sikre er dere på konklusjonen? spurte Cecilie Nakstad, som er jentas forsvarer.

– Så sikre som vi kan bli, svarte de sakkyndige, omtrent i munnen på hverandre.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.