Skip to main content

Viltnemnda: Hold avstand, ikke rør kalvene og hold hunden i bånd

Nå er det kalvesesong for rådyrene. Fred Olsen i Viltnemnda Asker forteller at de små nøstene vil bli et vanlig syn denne og neste måned.

Rådyrene trives nemlig svært godt der hvor det bor mennesker.

– Her er det mye mat, mye tulipaner og hageblomster, ler han.

Mange av dyrene søker også mot mennesker da folk mater dem. Men det er ikke lov, understreker Olsen. Flere rådyr i tettstedene kan bety flere ulykker i trafikken, det øker også risikoen for spredning skrantesyken.

– Men har man først begynt, må man fortsette gjennom vinteren, sier han.

Hold avstand og ikke ta på dyrene

Bjørn Cedrik Røgler fikk øye på et av de hårete vårtegnene, ved Vardåsen, da han var på vei hjem fra jobb, natt til fredag. Han forteller at han ble engstelig for den lille kalven, da den lå nære veien, men visste at han ikke måtte ta på den og holde avstand.

– Man må ikke forstyrre dyrene, forklarer han.

Fred Olsen i Viltnemnda forteller at Røglers handlet rett. Om man får øye på en kalv er det bare én ting å gjøre:

– Trekk deg unna og ikke rør den! Mora har full kontroll på den, forteller han.

Han forteller at de får henvendelser fra publikum om kalver som de mener er forlatt av mødrene sine eller skadet, men det er sjeldent tilfelle, mor er ofte rett rundt hjørnet og venter på at du skal forsvinne.

– Vi oppfordrer alle til å ikke røre dem, mor er innom og forer dem en gang iblant, de blir bare stresset om man kommer for nære, understreker han.

PASS PÅ: Kalvesesongen har begynt i Asker og Bærum – Bjørn Cedrik Røgler fra Asker traff på denne lille krabaten ved Vardåsen, på vei hjem fra jobb.
PASS PÅ: Kalvesesongen har begynt i Asker og Bærum – Bjørn Cedrik Røgler fra Asker traff på denne lille krabaten ved Vardåsen, på vei hjem fra jobb.

Hold hunden i bånd!

Det er landsdekkende båndtvang fra 1. april til og med 20. august. Men både Røgler og Olsen har merket seg at noen hundeeiere ikke er like flinke til å følge loven.

– Jeg ser at noen slipper hundene sine løs på jordene der jeg bor. Selv om man synes hunden sin er snill, skal man huske at kalvene ikke er særlig store, den jeg så var ikke større enn en katt, sier han.

Olsen forteller at han ofte må be hundeeiere om å ta hunden i bånd – mange eiere mener at de har hunden under kontroll og at den ikke utgjør noe fare for dyrelivet.

– Ingen kan stole fullstendig på hunden sin. Jeg kjenner folk med stålkontroll, men selv de går med hunden i bånd. Det er spesielt viktig denne og neste måned, fuglene og andre dyr har også unger nå, forteller han.

– Det gjelder også for små hunder, legger han til.

Lyst til å la hunden løpe fritt? Sjekk Asker og Bærum kommunes nettsider for oversikten over hundeparker i kommunene. (eksterne lenker)

Les andre saker om dyr:

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.