Skip to main content

Ville fengsle el-syklist

LITE RETTSPRAKSIS: Elsykler er et nytt fenomen rettslig. De behandles som vanlige sykler, selv de som ser ut som scootere. Det fikk politiadvokat Knut Christian Braae-Johannessen nylig erfare.
LITE RETTSPRAKSIS: Elsykler er et nytt fenomen rettslig. De behandles som vanlige sykler, selv de som ser ut som scootere. Det fikk politiadvokat Knut Christian Braae-Johannessen nylig erfare.

Politiet ville gi el-syklisten 14 dager ubetinget fengsel for pedaltråkking på E18 med høy promille.

Mannen (56) tråkket i vei fra Lysaker for å besøke en kamerat i Sandvika. Som transportmiddel brukte han sin nyinnkjøpte elsykkel som ligner en scooter.

På denne tiden var mannen litt ute å kjøre på flere områder.

Han hadde mistet jobben sin og hadde blant annet på grunn av det drukket tett i en periode.

LES OGSÅ: Politiet står ofte de samme stedene: – Viktig å gjenta kontroller 

Vin og litt sprit

Natten før syklingen sist sommer drakk han en flaske vin. Neste dag var han ute med sykkelen, uten hjelm. Det er ikke ulovlig, men skulle få betydning litt senere på dagen.

Til lunsj ble det en pils, og han hadde med seg noen små kartonger vin og litt sprit. På Lysaker brygge hadde han et møte og etter inntak av vin og sprit ble kursen lagt mot kameraten i Sandvika med den elektriske sykkelen som fremkomstmiddel.

Ved 16.30-tiden hadde han kommet til Lysaker Torv. I rundkjøringen havnet han i retning påkjøringen mot E18 sørover.

LES OGSÅ: Stakk fra kontroll, tatt for fyllekjøring

56-åringen tråkket på høyre side og plutselig var han ute på E18. Der syklet han i høyre felt utover, men han kjørte så vinglete at bilene i feltet til venstre ikke tok sjansen på å passere han.

Biler tutet og bremselys ble tent. En politipatrulje oppdaget årsaken til forvirringen: En vinglete syklist uten hjelm på E18.

Dermed ble det bråstopp for syklingen. Klokken 17.28 viste blåseprøven at han hadde 2,12 i promille.

– Vi la vekt på høy promille, hastigheten, trafikkert vei og farlig kjøring. Derfor ba vi om en kort, ubetinget straff, sier politiadvokat Knut Christian Braae-Johannessen.

LES OGSÅ: Fem tatt for å snakke

– Et kjøretøy

I dommen fra tingretten slås det fast at det ikke er tvil om at elsykkelen er et kjøretøy.

– Det er straffbart å føre et kjøretøy når man er i en slik tilstand at vedkommende ikke kan ansees skikket til å kjøre på en trygg måte. Etter bevisførselen er retten overbevist om at tiltalte ikke var skikket til å kjøre sykkelen på en trygg måte på grunn av alkoholpåvirkningen, står det i dommen.

Mannen mente det ikke var straffbart å sykle i fylla.

Retten mente at de 14 dagene skulle være betinget fengsel, at det holdt med en bot på 6.000 kroner og 3.000 kroner i saksomkostninger.

Retten ville heller ikke inndra mannens førerkort i tre måneder, slik politiadvokat Knut Christian Braae-Johannesen ba om.

LES OGSÅ: Rallet rundt på uregistrert og stjålet motorsykkel

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.