Skip to main content

Vil unngå lang ventetid – reiser til Harstad for å få nytt pass

Hilde Morka og vaktmesterkollega Jack Eriksen snudde stress i pass-kø til hyggelig tur til Harstad.

Hilde Morka og vaktmesterkollega Jack Eriksen snudde stress i pass-kø til hyggelig tur til Harstad.

Foto: TRINE JØDAL

Ventetiden er lang for å sikre seg nytt pass ved Bærum politistasjon. Derfor reiser Hilde Morka til Harstad for å få ordnet med nytt før ferieturen. 

– I Bærum fikk jeg tidligst time siste uken i juli for å få nytt pass. Det var heller ikke noe bedre hos andre passkontor i Sør, Vest og Midt-Norge. Jeg tror jeg var i kontakt med dem alle og holdt på i to-tre uker før jeg ga opp, sier Hilde Morka.

Planen er å kunne reise med kjæresten til Frankrike i sommer.

For Morka og mange andre med reiseplaner, er køen for å få nytt pass uhorvelig lang. I november måtte flere vente til februar før de fikk time på Bærum politistasjon. I februar strakk ventetiden seg til april, slik Budstikka tidligere har omtalt.

Da Budstikka prøvde å booke time for å få utstedt pass via politiets nettsider torsdag i 17-tiden, var første ledige time ved politistasjonen i Sandvika så sent som 18. august.

Snarrådig og raus kollega

Morkas redning ble kollega Jack Eriksen fra Bærum.

– Jeg ba henne sjekke om det er mulig å få pass tidligere litt lenger nord i Norge. Hvis det er tilfelle, spanderer jeg reisen dit, sier Eriksen.

Morka forteller at hun har litt stram økonomi og ikke råd til flyturen nordover. Men siden Eriksen var raus, klikket hun seg inn på passkontoret i Harstad og fikk time 2. mai klokken 10.00.

– 1. mai tar Jack og jeg flyet til Harstad, sier en takknemlig Morka.

De to har «veldig mye moro på jobb som vaktmestere på Emma Hjorth».

– Og jeg er litt impulsiv av natur. Derfor ville jeg gjerne betale for turen og bli med selv. Ingen av oss har vært i Harstad, så det blir gøy, sier Eriksen. 

Finnes passtimer lokalt

Folk skal ikke gi helt opp å sikre seg mer kortreist passtime. Det legges nemlig stadig inn nye timer i bookingsystemet, forteller Elisabeth Lund, seksjonssjef ved forvaltningsseksjonen ved Felles enhet for utlending og forvaltning.

– Vi legger ut timer på politiet.no hver fredag og fortløpende når vi ser at vi har kapasitet til det, sier Lund, og fortsetter:

– Finner du ingen timer, anbefaler vi at du sjekker igjen senere. Du kan også sjekke om det er ledige timer hos andre pass og ID-kort-kontorer.

Utvidet åpningstid

Rundt 53.000 pass har utløpsdato første halvår i Oslo politidistrikt, ifølge politiets egne tall. Rundt 13.000 av dem hører hjemme i Asker eller Bærum, forutsatt at passene som snart går ut på dato er jevnt fordelt blant innbyggerne i politidistriktet.

Elisabeth Lund er seksjonssjef for Felles enhet for utlending og forvaltning ved Forvaltningsseksjonen i Oslo politidistrikt.

Elisabeth Lund er seksjonssjef for Felles enhet for utlending og forvaltning ved Forvaltningsseksjonen i Oslo politidistrikt.

FOTO: PRIVAT

Lund forteller at etterslepet for å få utstedt nye pass ved de lokale passkontorene har bygd seg opp de to siste årene. Det skyldes både sykefravær blant ansatte og utreiserestriksjoner.

– Årsaken til at det er stor pågang nå er at mange har utsatt å fornye passet på grunn av pandemien, sier Lund.

Utleverte pass tall
Utleverte pass tall

Etterslepet fra sommeren 2021 er imidlertid halvert frem til i dag, ifølge Lund. Hun peker på at flere grep er tatt for å korte ned ventetiden.

– Vi har utvidet åpningstider for timebestilling på pass og ID-kort ved kontorene i Sandvika og på politihuset på Grønland. Vi rekrutterte i fjor flere medarbeidere, og kommer også til å rekruttere flere i år.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.