Skip to main content

Vil øke aldersgrense på helseattest for førerkort

ELDRE SJÅFØRER: Aldersgrensen på helseattest for førerkort foreslås nå å økes fra 75 til 80 år.

Vegdirektoratet og Helsedirektoratet foreslår å øke aldersgrensen på helsesattest for førerkort fra 75 til 80 år, skriver VG.

Alle sjåfører over 75 år må til legen for å få tillatelse til å fornye førerkortet. Dette gjøres ved å blant annet teste pasientens syn, hørsel, førlighet – i tillegg til en rekke sykdommer og lidelser.

Legen vurderer om personen oppfyller helsekravene, og gir en «sakkyndig vurdering» til veimyndighetene. Det er veimyndighetene som avgjør om man får førerkort eller ikke.

Vil øke til 80 år

I april i fjor fikk Helsedirektoratet og Vegdirektoratet i oppdrag av Samferdselsdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet å se på alternative løsninger til dagens ordning.

En arbeidsgruppe med representanter fra de to direktoratene har gått gjennom aktuell forskning på området, og nå kommet med en anbefaling om å heve aldersgrensen for helseattesten til 80 år, skriver VG.

– Det anbefales samtidig at utviklingen følges nøye, slik at det eventuelt kan foretas endringer, både dersom erfaringene sier at trafikksikkerheten svekkes eller at folkehelsen ytterligere forbedres, heter det i skrivet Vegdirektoratet sendte til Samferdselsdepartementet mandag.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.