Skip to main content

Vil ha eksamen før russetiden

FEIRING: Russefeiringen er intens. Dessverre kan det gå ut over eksamensresultatene. Her fra fjorårets feiring på Holmenskjæret.
FEIRING: Russefeiringen er intens. Dessverre kan det gå ut over eksamensresultatene. Her fra fjorårets feiring på Holmenskjæret.

Oslo, Akershus, Rogaland og Buskerud har gått sammen for å be om at russefeiringen flyttes til etter at eksamensperioden er over.

Aftenposten melder at de fire fylkene har sammen bedt kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) endre det siste året på videregående, slik skriftlig eksamen bytter plass med russefeiringen.

Det er det samme som Budstikka gikk inn Herlig tid med mange farer.

– Russefeiringen har eskalert. Vi må ta konsekvensen av det på et eller annet vis. Så må vi forvente at russen klarer å holde seg litt lenger før de begynner å feire, sier fylkesordfører Anette Solli (H) i Akershus til Aftenposten.

LES OGSÅ: Advokater mener Utenriksdepartementet gikk for langt mot russejentene
LES OGSÅ: Eikeliruss får kjeft av UD

De fire fylkene ønsker dermed å gå tilbake til tiden før 1979. Da ble eksamen avviklet før russetiden. Fylkene vil at ordningen skal bli nasjonal.

– Russetiden har kommet for å bli, og vi vet at russetiden er en gigantisk støysender inn i eksamensarbeidet. Vi har vært opptatt av å forsøke å finne en bedre måte å kombinere russefeiring og eksamensavvikling på, sier Anniken Hauglie (H), skolebyråd i Oslo til Aftenposten.

LES OGSÅ: Stenger dørene for russ i fri dressur

Statssekretær Birgitt Jordahl i Kunnskapsdepartementet påpeker at forslaget bærer med seg en rekke utfordringer.

– Man må ha alle arbeidstagerorganisasjonene med seg for å gjennomføre såpass omfattende endringer i skoleåret. Jeg har forståelse for hvorfor man ønsker dette, men vil også understreke at russefeiring er et privat anliggende, sier hun.

Ifølge Aftenposten er det per nå ikke aktuelt å legge om skoleåret fro hele landet.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.