Skip to main content

Vil ha egen russebusskåring i Bærum

VIL VÆRE LOKALT: Årets Nadderuss ønsker å ha russebusskåringen i nærheten av skolen. Nå sender de kommunen en søknad om å få være på grusbanen ved Gjønnes. Dette bildet er tatt i en annen anledning, da russebusskåringen var på Tobonn i Lommedalen i 2014.

Nadderudrussen vil ikke delta på russebusskåringen på Tryvann, og ber i stedet kommunen om å få bruke skolens område.

– Vi ønsker et billigere og mer familievennlig opplegg, sier Marcus Sæther.

Han er buss-sjef på «Rack City», russepresident på Nadderud og sitter i hovedstyret for russen i Bærum. Tre av fire Nadderudbusser ber nå kommunen om lov til å ha sin egen kåring på grusbanen ved Gjønnes stasjon.

– Vi vil ta tilbake den tradisjonelle skolekåringen. For oss blir Tryvann for stort og for dyrt, sier Sæther, som anslår at det koster mellom 30.000 og 100.000 kroner for en vanlig russebuss å delta på arrangementet.

– Det er alltid et press på å bruke mer penger på lyd og lysrigg, sier Sæther.

LES OGSÅ: – Et hundretall beboere gruer seg til ukesvis med søvnløse netter

Vil bruke minst mulig penger

I begynnelsen av mars var Sæther i møte med kommunen og politiet for å diskutere mulige løsninger for en lokal russebusskåring for Nadderud-elevene. Sæther anslår at det kan komme mellom 400 og 500 på kåringen, men bedyrer at det ikke vil bli brukt store summer på lyd og lysanlegg, som på Tryvann.

– Jo mer tid som går, og jo mer vi nærmer oss russetiden, jo mindre penger vil vi bruke, sier Sæther.

– De som allerede har kjøpt billett til vårt arrangement på Tryvann får kåringen gratis, påpeker Andreas Barreth i eventselskapet ROK.

KLAR FOR RUSSETID: Gutta i Rack Cityved Nadderud videregående ønsker ikke å bruke penger på kostbare arrangementer, ifølge dem selv. Det er en av grunnene til at de nå vil ha sin egen russebusskåring i Bærum.

Ifølge ham har 21 av 24 russebusser i Bærum kjøpt billetter til 23. april. Billettpris ved skolestart var 1495 kroner for et femdagerspass.

– Vi gir skolekåringen til dem, for å være kompis. Vi stiller med vakthold, sanitet, oppsett for p-plasser, samt holder dialogen med politi og kommunen. Det eneste russen skal klare selv er å kjøre bussen dit den skal og komme i riktig tid, sier Barreth.

LES OGSÅ: Kortere støy fra russefeiring i Asker

Lave kostnader per buss

Han forstår veldig godt at russen ønsker seg lokale kåringer, men påpeker at det har vist seg vanskelig å få til tidligere.

– Sist det var skikkelig vellykket var i 2010, i årene etterpå har det vært et par, mindre gode løsninger, sier Barreth.

LES OGSÅ: Russekåring på Fornebu ble avlyst

Han er ikke enig i at det er knyttet mange kostnader til Tryvann-arrangementet, i tillegg til billettprisen.

– Rigg er valgfritt, og noen bruker kun inne-anlegget sitt. Men vi er behjelpelige med å skaffe både rigg og aggregater, hvis det er ønske om det. Kostnaden på skolekåringen per buss er lav, sier Barreth.

Skeptisk kommune

Han er redd tradisjonen med skolekåringer vil dø ut om ikke eventselskaper som ROK arrangerer dem.

– Vi ønsker at russen skal få skolekåring. Av den grunn ønsker vi å ha så mange som mulig på Tryvann i år, sier Barreth.

Leder for natur og idrett, Svein Finnanger, sier kommunen er skeptiske til å bruke grusbanen ved Gjønnes, og har foreslått Tobonn i Lommedalen som et alternativ.

LES OGSÅ: Tobonn-nabo langer ut mot Bærum kommune

Finnanger bekrefter at de er i dialog med russen om et lokalt arrangement om kvelden 23. april, men sier at kommunen foreløpig ikke har mottatt en formell søknad.

– Vi har også satt som krav at det må være en ekstern søker. Russen selv kan ikke stå som arrangør, sier Finnanger.

Les flere artikler