Viken-regionen settes på vent

STOPP: Gruppeleder Tonje Brenna i Akershus Ap

STOPP: Gruppeleder Tonje Brenna i Akershus Ap Foto:

Arbeiderpartiets arbeidsgruppe i Viken går inn for å legge ned det politiske arbeidet med den nye storregionenen. – Et uverdig spill, sier fylkesordfører Anette Solli (H).

DEL

Det er NRK som  søndag ettermiddag melder at gruppeleder Tonje Brenna i Akershus Ap sier de går inn for å legge ned det politiske arbeidet i storregionen Viken.

LES OGSÅ: Fortsetter ferden mot Viken fylke trass i Finnmark-bråk

– Vi har idag hatt møte mellom de tre fylkespartiene i Viken og bestemt oss for å støtte forslaget fra SV, Senterpartiet og FrP om å legge ned arbeidet i fellesnemnda inntil Stortinget har behandlet saken på nytt, sier Tonje Brenna, grupperleder i Akershus Ap til NRK.

LES OGSÅ: En omkamp må gjelde alle

Det betyr at partiene er i flertall før det kommende møtet i Fellesnemnda for Viken neste tirsdag og at Viken blir satt på vent i flere måneder.

– Sammenslåingen av de tre fylkene har ikke støtte i verken befolkningen eller i noen av de tre fylkestingene. Den er dyr, ulogisk og gjør det ikke enklere å løse oppgavene, og bør stoppes, sier hun.

– Uverdig politisk spill

Politikerne vil ikke fortsette arbeidet med å etablere Viken fylkeskommune før Stortinget har behandlet regionreformen på nytt. Det betyr at Viken blir satt på vent i flere måneder.

– Dette er fryktelig skuffende og veldig dumt. En ting er politisk spill, men dette vil først og fremst gå utover og ramme de 10.000 ansatte i fylkeskommunene. Arbeiderpartiet gambler med de ansatte som innsats, sier fylkesordfører Anette Solli i Akershus.

Hun leder nemnda som forbereder sammenslåingen sammen med politikere fra Buskerud og Østfold.

– Skaper bare kaos

Fylkesordføreren mener Ap ikke gjør annet enn å skape kaos og ikke forholder seg til spillereglene.

– Ap mener fylkesreformen bare er kaos, men her er det de som skaper kaos. Omkampen i denne saken må tas på riktig arena, og det er i Stortinget. Det er ikke fellesnemnda i Viken som skal avgjøre denne saken. Vi kommer trolig ikke videre før ute i januar, og vi er allerede sent ute, sier Solli.

Utsetter lokalisering

Når det politiske arbeidet nå legges ned betyr det også at lokaliseringen av hvor administrasjonssenteret til Viken skal ligge stopper.

Administrasjonssenteret kommer til å ligge i Bærum. Men politikerne vil ha konkrete tilbud om kontorplass før de bestemmer hvor. Sandvika og Lysaker er aktuelle steder.

Regionreformen

Stortinget har vedtatt at det skal være tre folkevalgte nivåer. Med det utgangspunktet la regjeringen frem en melding om regionreform.

Akershus fylkeskommune inngikk i fjor høst avtale med Østfold og Buskerud om å slå seg sammen til ett fylke, som skulle hete Viken.

Alle fylkespartiene ønsker Oslo som en del av denne regionen, men Oslo sier nei.

Fylkestingene i både Akershus og Østfold forkastet avtalen i desember.

Stortinget vedtok i juni likevel å opprette region Viken. Høyre, Frp, Venstre og KrF utgjorde flertallet.

Den nye regionen skal være operativ fra og med 1. januar 2020. Valget i 2019 blir regionvalg i stedet for fylkestingsvalg.

Artikkeltags