Skip to main content

Vi vil kildesortere plast

ENGASJERTE UNGE: Elevene ved 6. trinn på Eikeli barneskole, totalt 95 elever, har siden skolestart jobbet med et miljøprosjekt, der målet er at Eikeli skal bli en grønnere skole ved at kommunen skal gjøre det mulig for skolen å sortere plastavfallet. Foran fra venstre Arne Toyomasu (6b), Ferdinand Kaspersen (6d) og Lea Iselin Mentzoni-Reite (6b). FOTO: KNUT BJERKE
ENGASJERTE UNGE: Elevene ved 6. trinn på Eikeli barneskole, totalt 95 elever, har siden skolestart jobbet med et miljøprosjekt, der målet er at Eikeli skal bli en grønnere skole ved at kommunen skal gjøre det mulig for skolen å sortere plastavfallet. Foran fra venstre Arne Toyomasu (6b), Ferdinand Kaspersen (6d) og Lea Iselin Mentzoni-Reite (6b). FOTO: KNUT BJERKE

Miljøprosjekt. 6. trinn ved Eikeli skole har jobbet med et miljøprosjekt der målet er å få en resirkuleringsordning for plast på skolen. Her er noen av elevenes leserbrev.

Vi vil ha kildesortering!

Vi på Eikeli barneskole i Bærum kommune sorterer ikke plast, og det vil vi på 6. trinn gjøre noe med! For om vi bare lager nytt hele tiden, vil det gå ut over dem som kommer etter oss.

Tenk på hvor mye en plastpose kan bli om vi kildesorterer. Om alt blir kastet i samme søppelkasse blir det ikke sortert. I vår søppelkasse er det plast, mat og mer, og det vil vi ha en slutt på! Vi er fremtiden, og om vi lærer om miljøet, så tar vi det med oss når vi blir eldre. Hvis alle sorterer plast slipper vi å ta ut mer og mer olje, for å lage 1 kg plast må vi ta ut 2 kg olje.

Vi ønsker at Bærum kommune skal gjøre oss til en mer miljøvennlig skole, ved å innføre plastsortering på skolen.

Synne, Elise, Lea, Ferdinand, Arne og Jonathan

Les også: Kan bli miljøhelt: – Alle må lære å kildesortere

Les også: Alle i leilighet får utdelt rødt nett

Les også: Sortering i Bærum

Plastcontainere

Vi har hatt om miljøet veldig lenge.

Vi kildesorterer papir, men ikke plast. Det er dumt fordi plasten havner med vanlig matavfall eller papir.

Vi må gjøre noe med miljøet vårt så fort som mulig. Derfor hadde det vært fint å få plastcontainere på skolen, for da kan vi resirkulere plasten sånn at det blir til nye ting. 1 kg plast = 2kg olje, det er ikke bra. Hvis plasten havner i havet eller i skogen, tar det lang tid å brytes ned.

Dyr og fisker kan tro det er mat. Når de spiser plasten kan de bli kvelt eller få skader, og det ender med at de dør. Hvis vi resirkulerer plast kan vi sammen redde liv.

Resirkuler plast!

Anna, Nora og Kana

 

Les flere meninger og debattinnlegg her

 

Hvorfor sorterer vi ikke plast?

Vi vil resirkulere plast på skolen vår. Det hjelper miljøet. Hvis barn lærer å resirkulere når de er unge, gjør de det når de blir voksne, og da kan de lære det til andre.

Hvis vi bare kaster søppelet på bakken, kan det komme i havet, og da tror dyr at det er mat. Det kan også skje at hvis plast ligger i skogen kan fugler spise det fordi de tror at det er mat. Har du noen gang fått noe i halsen? Tenk hvor ille dyrene har det når de får f.eks. en plastkork i halsen. Blir dyrene fulle av plast, vil vi til slutt ikke kunne spise dyr heller.

Hvis vi resirkulerer mer, forhindrer vi global oppvarming. For hver kilo plast vi gjenvinner sparer vi 2 kilo olje. Gjenvunnet plast blir til nye ting – alt fra blomsterpotter til fotballdrakter.

Alle skoler som vil burde få en container, det vil koste en del penger, men ifølge oss er det verdt det. Vi håper dere vil hjelpe oss og miljøet for en bedre fremtid.

Edvard og Noah

 

Er vi gode nok til å resirkulere?

Vi ønsker å gjøre skolen grønnere. Ved å få en container til plast og noen som henter den, kan vi gjøre skolen bedre.

Mange kaster plast og annet søppel i naturen. For eksempel så er nesten alt du kjøper i butikken pakket inn i plast. Mange kaster plast i vanlig søppel, og da blir det bare der.

Og når du er på båt mister man ofte plast på havet. Du tenker ikke så mye på det, men dyrene i havet spiser kanskje plasten, og vi spiser dyrene. Som da har spist plast.

En skilpadde kan tro at en gjennomsiktig plastpose er en glassmanet. Og da dør skilpadden når den får plasten i halsen og blir kvalt. Og en sel kan svømme gjennom et plastbånd og feste seg i det, og når selen vokser gjør ikke plastbåndet det. Og plastbåndet skjærer gjennom huden til selen. Og til slutt dør den fordi den blir kuttet i to.

Fugler spiser også plast. Plasten samles i magen og blir der. Da dør fuglene.

Vi håper vi ikke trenger å ta opp mer olje. Vi kan bruke det meste av plasten om igjen og lage nye ting av plast, så da vi slipper å ødelegge havene med olje når vi allerede har. Og hvis det havner i vanlig søppel og brennes, kommer det giftige gasser som ender opp i atmosfæren, og den blir tykkere og tykkere og da varmer sola opp planeten, men varmen kommer ikke ut, og da blir det global oppvarming.

Så vårt ønske er å få en container på skolen vår, så vi kan være med å resirkulere og spare plast og olje. Vi håper dere bryr dere om miljøet.

Iben og Cathrine

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.