Skip to main content

Vi trenger fjordgrense

VED FJORDEN: – Ikke mindre enn 400.000 kubikkmeter med stein fra E16-tunnelutbyggingen på Vøyenenga skal dumpes ved Kadettangen slik at vår kjære Oslofjord innsnevres, skriver David H. Lovett. FOTO: TRINE JØDAL

INNSPILL. Snikovertagelse. Vi har en markagrense – hvorfor ingen fjordgrense?

Mye er blitt sagt i den senere tid om bruk av Bærums landareal til boligbygging, friluftsliv og ikke minst veitrafikk.

Her i østlandsområdet har vi et begrep – en nærmest uangripelig helligdom – som heter markagrense. Et angrep på markagrensen kan betraktes nærmest som «banning i kyrka».

Men det finnes en annen grense i østlandsområdet som dessverre ikke anses som uangripelig og som krenkes så altfor ofte – fordi ingen følger med og oppdager snikovertagelsen som faktisk finner sted. Jeg refererer til Indre Oslofjord og behov for en fjordgrense.

Sjøen, havet og fjordene anses av mange som en uendelighet som kan spises inn på fra alle kanter og kompassretninger uten merkbart resultat eller konsekvens.

Med mindre man har et sjøkart foran seg danner vannet et utfyllende bakgrunnsbilde av grenseløs, uendelig blåhet.

Men se hva som faktisk skjer bare i Indre Oslofjord:

Vi som regelmessig bruker Oslofjorden om sommeren, kan konstatere følgende: Takket være utstrakt utfylling og bryggekonstruksjoner er Leangbukten omdannet til en enorm og ufremkommelig båtparkeringsplass.

Slependrennen er blitt innsnevret til en smal kanal. Oslo kommune har foreslått å etablere kunstige øyer i Oslofjorden og Bunnefjorden for å bli kvitt byens søppel og overskuddsmasse.

Og nå, verst av alt, Statens vegvesen har overtalt Bærum kommune til å betale 13 millioner kroner for å ta imot ikke mindre enn 400.000 kubikkmeter med stein fra E16-tunnelutbyggingen på Vøyenenga, stein som skal dumpes ved Kadettangen slik at vår kjære Oslofjord innsnevres ytterligere med oppimot 17 mål.

Kommunen kaller det «en utvidelse av badestranden», mens det er i realiteten en markant innsnevring av båttraseen i Sandviksbukten.

Kan det herske noen tvil om at vi trenger en fjordgrense, like mye som vi trenger en markagrense?

Så vidt jeg har registrert er det bare ett politisk parti som har slått et slag for en fjordgrense – og det er Venstre som i siste valgprogram slo fast at de vil: «styrke vernet av Marka og innføre en Fjordgrense for å hindre en videre utfylling av havnebassenget».

Les flere meninger her

Til slutt, et lite hjertesukk når det gjelder fornuftig utnyttelsen av vannoverflaten i vårt nærmiljø. Slependrennen er blitt ytterligere innsnevret ved etableringen av en oppmerket robane for Bærum Roklubb – midt i all småbåttrafikken.

Ingen har oppdaget, eller har hatt fantasi til å se, at vi har et ideelt område for robåter i vårt nærmiljø.

På Engervannet kunne roene trekke årene og pusten i fred uten å være redd for påkjørsel fra lystbåter – og med bare fredelige svaner og hegrer å ta hensyn til.

 

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.