Skip to main content

– Vi kan ikke være det rikeste landet i verden og dra til Island for å filme norsk natur

FRYKTER RESULTATET: Game of Thrones-stjerne Kristofer Hivju frykter at norsk film flagger ut om Filmparken på Jar forsvinner. Han ser heller at Norge tiltrekker seg utenlandske produksjoner. – Da er det avgjørende at man stiller til rådighet en filmpark. FOTO: MARTINE HOFF JENSEN

Katastrofe om Filmparken forsvinner, mener tv-stjernen Kristofer Hivju.

I studio B i Filmparken på Jar står en gammel fangsthytte.

Inne i hytta henter skuespiller Kristofer Hivju seg en kopp med noe varmt i. Det siger damp opp av koppen. Han ser ut av vinduet. Plukker opp en kikkert, titter ut.

Over hodet hans henger en pelskledd mikrofon festet på en stang. Lydteknikeren hever og senker den ut ifra Hivjus bevegelser. Hele tiden kaster hun et blikk bort på filmfotografens skjerm for å passe på at den ikke kommer med i bildet.

I et hjørne sitter regissør Grethe Bøe bak en monitor. Ellers er det totalt stillhet.

– Og kutt.

Det er siste dag med innspilling for nå. Hivju spiller fangstmann i filmatiseringen av Leif Hamres barnebok fra 1985 «Operasjon Arktis». I hele høst har de gjort opptak i studioene på Jar. Nå er neste stopp Svalbard.

– Vi har en enorm glede av ressursene her på Jar. Skal man lage en spillefilm, trenger man ordentlige fasiliteter, sier regissør Bøe.

Politisk blemme

Da den avgåtte rødgrønne regjeringen la frem sitt statsbudsjett tidligere i høst, hadde de satt av 441,5 millioner til film. I samme anledning ymtet de om å avvikle eierskapet sitt på 78 prosent i Filmparken.

Allerede i filmløftet i 2006–2007 ble det vedtatt at det ikke skal gis statlige tilskudd til Filmparken AS. Den nye avgjørelsen om eierskapet begrunner de med at det de tre siste årene ikke er blitt laget spillefilm i anleggene på Jar, noe som dermed ikke ivaretar kulturpolitiske hensyn. De konkluderer med at «staten bør derfor på sikt kunne avvikle sitt eierskap til Filmparken».

Forslaget har vakt sterke reaksjoner innen norsk filmproduksjon. Blant annet har det blitt ropt om at nettopp statlig eierskap er viktig «fordi det skal være en garantist for at ikke markedet alene skal styre utviklingen i norsk filmbransje».

En hjørnesten i norsk film

I regjeringserklæringen skrev de blåblå at de ville legge til rette for norsk og internasjonal filmproduksjon i Norge. Da de kom med sitt reviderte statsbudsjettforslag forrige uke, var støtten til filmen kuttet med 32, 5 millioner, til 419 millioner.

– Filmparken er en del av norsk filmproduksjon og norsk kulturarv. Å sikre driften er nasjonalt anliggende. Lar vi det gå, får vi det aldri tilbake.

Kristofer Hivju er enig:

– Filmparken er en hjørnesten i norsk film. Det ville være en katastrofe for norsk film om de legger det ned.

Flagger ut

En konsekvens av støttekuttet kan bli at flere reiser til utlandet hvor arbeidskraften er billigere, for å spille inn norske filmer.

– Resultatet blir at norsk film flagger ut. Vi kan ikke være det rikeste landet i verden og dra til Island for å filme norsk natur, mener Hivju.

Skuespilleren mener at man heller får sørge for at Filmparken blir brukt mer enn å legge ned driften.

– Det blir som å kaste 90 år med investeringer i norsk filmindustri ut av vinduet, sier Bøe.

– Man må bygge opp, ikke bygge ned, slår Hivju fast.

– Akkurat nå vedtar politikerne en politikk som undergraver hele bransjen, samtidig som de ønsker å posere på bilder med Game of Thrones – stjernen Kristofer Hivju, sier Bøe.

De blåblå foreløpig tyste om Filmparken

Det er forstatt uvisst hva den blåblå regjeringen vil gjøre med Filmparken.

Da de rødgrønne la frem sitt siste statsbudsjett skrev de i budsjettproposisjonen at de på sikt bør avvikle sitt eierskap i Filmparken på Jar.

Til grunn la de frem at det ikke har blitt spilt inn spillefilmer i anleggene de siste tre årene, kun reklamefilmer. De anså derfor at det er best å avvikle eierskapet av kulturpolitiske hensyn.

– Vi avventer

De blåblå har nå kommet med sitt forslag til statsbudsjett og har i den anledning ikke nevnt Filmparken.

– Dette sto det som nevnt ikke noe særskilt om i tilleggsproposisjonen, så da gjelder teksten i budsjettproposisjonen som ble lagt frem i oktober, sier Marius Bakke, seniorrådgiver ved informasjonsenheten i Kulturdepartement.

– Budsjettet nå ligger i Stortinget, og vi avventer behandlingen der før vi tar stilling til hvordan vi vil gå videre med saken, sier Bakke.

Filmforbundet ikke fornøyd

– Det å ha studiofasiliteter i Norge er helt avgjørende for norsk film. Du kan sammenlikne det med at skuespillere og instruktører skulle være ansatt ved Nasjonalteateret uten bygget og den faglig tekniske staben som jobber det, sier forbundsleder i Norsk Filmforbund Sverre Pedersen fra Vakås i Asker.

– Forsvinner Filmparken vil det på sikt være ødeleggende for norsk filmbransje.

Han vektlegger at bransjen selv må få og ta større ansvar for Filmparken, og at det må gis rammebetingelser som gjør at den holdes vedlike og videreutvikles.

– Nå er det desverre slik at manglende satsing på Filmparken fra myndighetenes side over flere år, har ført til at det ikke har vært økonomi til å opprettholde viktige fagfunksjoner på Jar.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.