Skip to main content

– Vi har skapt et monster

FEST: En gruppe av de 28 guttene på Stabekkbussen "Sjeiken 2015" danser til låten med samme navn, som er blant de mest populære sangene denne våren.
FEST: En gruppe av de 28 guttene på Stabekkbussen "Sjeiken 2015" danser til låten med samme navn, som er blant de mest populære sangene denne våren.

Russelåten «Sjeiken 2015» hylles, men skaper også sterke reaksjoner.

BAKGRUNN: Andreas (22) lager russelåtene alle vil ha

Selv om konseptlåten «Sjeiken 2015» er blant de mest populære låtene for norsk russ i 2015, skaper den også reaksjoner.

Budstikka har fått henvendelser fra folk som reagerer på teksten i sangen.

HER KAN DU HØRE SANGEN (EKSTERN LENKE)

Spesielt er det setninger som «I kveld er det lov å være hore» eller «Vil du bli med meg hjem hvis jeg skjenker deg noe sprit da?». Eller setningen «Spør meg hva jeg vil ha – svaret er knu..».

LES OGSÅ: Advarer mot folk som utgir seg for å være russ

– Jeg regnet med at det ville bli reaksjoner. Pøssy Project er kjent for å ha drøye tekster. Vi ønsket at denne skulle være mer moderat, sier bussjef Mathias Haukeland i Stabekkbussen «Sjeiken 2015».

Slagord

Han viser til at frasen «I kveld er det lov å være løs» har blitt et slagord for de 28 guttene å bussen.

– Sangen er ikke ment for voksne, men for russen i år, sier bussjef på «Sjeiken 2015», Mathias Haukeland.

Sangen når tusenvis av lyttere via Spotify, langt flere enn bare russen. Den  spilles nå i gjennomsnitt 25.000 ganger daglig via strømmetjenesten.

LES OGSÅ: Derfor er ikke hørselsskader et tema hos russen

De som har tipset Budstikka, og som ikke ønsker å stå frem med navn, mener det er uheldig at barn blir negativt påvirket.

– Jeg forstår at skaper reaksjoner blant foreldre hvis barna går rundt og synger dette. Jeg vet at flere voksne synes det er en grusom tekst, men de vet at de ikke er målgruppen, sier Mathias Haukeland.

– Ekstremt provoserende

Låtskriver Andreas Haukeland (22), bror av Mathias, er Norges mest anerkjente konseptlåtskriver i bransjen.

– Teksten er ekstremt provoserende, men den gjør oppgaven den var ment for. Den skaper allsang blant russen og setter seg på hjernen, og hadde man byttet ut ordene ville den garantert ikke hatt samme effekten. Vi har selv vært russ og vet hva russen egentlig har lyst til å rope ut når festen er på sitt beste. Når det er sagt, visste vi ikke at folk som ikke selv er russ kom til å synge med på låten. Vi har skapt et monster, sier Andreas Haukeland, alias TIX.

LES OGSÅ: – Det blir garantert drama av dette

Låtskriveren mener «Sjeiken 2015» unngår en del av klisjeene russelåter ofte har.

– Stort sett de fleste russelåter handler om å drikke og feste. Vi bestemte oss for å grave litt dypere og skrive en mer spesifikk og detaljert sangtekst på en ekstremt satirisk måte. Slik unngikk vi alle klisjeene som går igjen i russelåtene, sier han.

Holdningskampanje

Amnesty International samarbeider med russen om en holdningskampanje mot voldtekt – #NeierNei. Førti prosent av de anmeldte voldtektene i Norge skjer i forbindelse med fest.

– Jeg skulle kanskje ønske at tekstforfatteren her var tydeligere på at sex uten samtykke er voldtekt, og at det ikke er greit å ha sex med noen som er for fulle til å gi samtykke, sier Patricia Kaatee, politisk rådgiver i Amnesty International til Budstikka.

– Vi kurser russen i dette, og de synes stort sett det er veldig lett å forstå. Kanskje låtskriverne må på et kurs neste år, sier Kaatee med et smil.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.