Skip to main content

– Vi har ikke vært nok oppmerksomme på sosiale forskjeller

UDNES, OLE KRISTIAN FORAN NAV I SANDVIKA

Politikerne i Bærum må trappe opp innsatsen for å hindre en todelt kommune, sier varaordfører Ole Kristian Udnes (H).

På ti år er prisgapet mellom boliger øst og vest i Bærum doblet.

LES OGSÅ: Økende boligpris-gap mellom Bærum Øst og vest

– Vi bør unngå en todeling av kommunen, sier Ole Kristian Udnes, varaordfører og leder av planutvalget, i Bærum.

– Det er uheldig på mange måter hvis man får en del av Bærum som bare har boliger for visse segmenter. Det er nødvendig at Bærum kommune trapper opp sin innsats når det gjelder sosial boligprofil, sier Udnes og mener blant annet at dette vil gjøre integrering lettere.

LES OGSÅ: Prøv takstspillet!

- Ikke har hatt nok fokus på sosial ulikhet

Mens kjøperne i 2005 i gjennomsnitt måtte ut med 14,7 prosent mer for en bolig med adresse i Østre Bærum sammenlignet med i vestre deler av kommunen, hadde forskjellen i 2015 økt til hele 27,5 prosent.

Det økende prisgapet mellom boliger i Bærum Øst og Vest er en god indikator på at også de sosiale forskjellene har økt, har professor Terje Wessel ved Universitetet i Oslo tidligere uttalt til Budstikka.

– Det kan være en sammenheng der, erkjenner Udnes.

– Har man vært nok oppmerksomme på problemet med sosiale forskjeller i Bærum?

– Der må jeg være såpass ærlig og si at vi politikere kanskje ikke har hatt nok fokus på sosial ulikhet og heller ikke at det kanskje er i ferd med å utvikle seg store forskjeller i kommunen, sier Udnes.

– Derfor er det viktig at man nå skal forsterke den sosiale boligprofilen, og at det skal skje i hele kommunen, slik at man får en mer variert boligsammensetning og en mer variert befolkningssammensetning.

Boligmarkedet i Asker og Bærum på ett minutt  

- Må bygge for "folk flest"

Men noen grep er allerede tatt, påpeker Udnes. I fjor ble det bygget 700 nye boliger i kommunen, godt over det langsiktige måltallet på 600 i året.

– Men vi skal ikke bare være opptatt av hvor mange boliger vi bygger. Vi må også sørge for at vi bygger boliger folk flest kan betale for, sier Udnes og viser til at «folk flest» nå får muligheten på Vøyenenga hvor det nå bygges 430 nye boliger, leiligheter og rekkehus.

– Der selges boliger for faste priser, uten konkurranse, fra 2,5 millioner kroner, sier  Udnes.

LES OGSÅ:Gleder seg til billighus på Vøyenenga

LES OGSÅ:Selger to rekkehus om dagen

Også på Fornebu skal det bygges flere små og rimelige leiligheter.

Men prisforskjeller i boligmarkedet er ikke ensidig negativt, poengterer Udnes.

– Det er ikke sikkert det er så skadelig at det er en prisforskjellene mellom Østre og Vestre Bærum. Det at prisene ikke stiger så raskt i Vestre Bærum betyr at mange vil komme inn på boligmarkedet i Bærum selv om de ikke kan betale de høye prisene i Bærum Øst, sier han.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.