Skip to main content

VG: Regjeringen vil gi grønt lys til å oppløse Viken

Trygve Slagsvold Vedum og Senterpartiet har ønsket å oppløse Viken fra første øyeblikk. Her fra da Sp-lederen og Ragnar Molland Bærum senterparti (Sp) besøkte politistasjonen på Kjørbo under valgkampen.

Trygve Slagsvold Vedum og Senterpartiet har ønsket å oppløse Viken fra første øyeblikk. Her fra da Sp-lederen og Ragnar Molland Bærum senterparti (Sp) besøkte politistasjonen på Kjørbo under valgkampen.

Foto: KARL BRAANAAS

Ap-Sp-regjeringen vil ifølge avisen gi grønt lys for å oppløse Viken fylkeskommune.

Påtroppende statsminister Jonas Gahr Støre og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har varslet at den politiske plattformen for Ap-Sp-regjeringen vil bli presentert onsdag. 

Ifølge VG vil den nye regjeringen åpne for at Viken blir oppløst. 

Lang prosess

En eventuell oppløsning av Viken vil bli en lang og omstendelig prosess.  I et fylkesrådsmøte 11. september opplyste fylkesrådsleder Tonje Brenna (Ap) at en søknad om oppløsning av Viken tidligst vil kunne behandles i fylkestinget i februar 2022.

– Selv om en del sikkert er utålmodige og kanskje vil levere inn forslag om å endre grensene allerede i dag, så må jeg insistere på at dette gjøres på en skikkelig måte, uttalte Brenna på møtet.

Dersom fylkestinget søker om oppløsning, vil saken bli videre utredet i departementet før det skal endelig avgjøres i Stortinget. 

Har ønsket oppløsning lenge

Det politiske flertallet i fylkestinget, bestående av Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Miljøpartiet De Grønne og SV, ble allerede etter fylkestingsvalget i 2019 enige om å søke om oppløsning av storfylket og reetablere de gamle fylkene. Forutsetningen var at høstens stortingsvalg ga et nytt stortingsflertall.

I samarbeidsplattformen mellom partiene ble det nye storfylket omtalt som «er en lite hensiktsmessig konstruksjon». 

Viken ble etablert 1. januar 2020, etter at fylkene Akershus, Buskerud og Østfold ble tvangssammenslått som et ledd i regionreformen. Samtlige fylker motsatte seg sammenslåingen. 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.