Skip to main content

Ventetid er baketid

ALIBI: Med urter fra hagen, får focacciaen i alle fall en liten touch av hageprosjektet.

Jeg lener meg tilbake og gjør meg klar for mer venting. Bare passelig utålmodig, for jeg vet at det kommer etter hvert.

NY SOMMERSERIE: Er det mulig å leve på mat fra hagen? Budstikkas faste matspaltist Morten Øverbye (37) har endevendt hagen i jakten på de gode smakene. Du kan følge prosjektet hver lørdag i hele sommer.

LES OGSÅ: Mat fra egen hage: Markens bær

I mellomtiden kan du bake. Og med både urter og bringebær fra hagen, har vi alibi.

Men neste uke skal jeg plukke rips. Da kommer jeg også til å se konturene av de første røde bringebærene.

Følg med!

Focaccia:

  • 300 g hvetemel
  • 150 g speltmel
  • 2 dl vann
  • 1 dl olje
  • ½ stk. pose gjær
  • 2 ts. salt
  • Oliven
  • Urter

– Dette er enkle saker: Bruk en bolle og sleiv til å røre mel, vann, olje, gjær og salt sammen. La deigen heve i en times tid. Deigen er litt bløt, men det gir deg bare et enda saftigere sluttresultat.

– Dytt deigen sammen med litt mel og legg den i en ildfast form. Jeg bruker en jerngryte som jeg setter lokket på de første 30 minuttene i ovnen, men det er ikke nødvendig for et godt sluttresultat. Dytt oliven og urter nedi deigen, og ha noen spiseskjeer med olje over. Du kan også bruke soltørkede tomater, hvitløk eller andre smaksforsterkere, det er fritt valg.

– I jerngryta steker jeg focacciaen på 240 grader, først i en halvtime, deretter tar jeg av lokket og steker i ti minutter til. Om den ligger på stekebrett eller på et ildfast fat, har du nok kommet langt på 220 grader etter 25–30 minutter. Følg med!

– Avkjøles og brytes opp i biter. Focaccia passer godt til alt av grillmat eller bare sammen med en hvitløksdressing på verandaen.

LES OGSÅ: Mat fra egen hage: Salutt for salaten

LES OGSÅ: Salat fra hagen serveres med en-to-tre dressinger

 

MARKENS BÆR: Små markjordbær smaker konsentrert og søtt. Det er smaken av sommer, og den vokser i en røys nær deg.

Muffins:

  • 125 g smør
  • 125 g sukker
  • 200 g hvetemel
  • 2 stk. egg
  • 1 dl melk
  • 2 ts. bakepulver
  • 2 ts. vaniljesukker
  • Markjordbær

Glasur:

  • 1 stk. beger Snøfrisk
  • 250 g melis
  • 1 ss sitronsaft

– Kjør det romtempererte smøret i en kjøkkenmaskin og ha i sukker. Pisk det hvitt og luftig.

– Tilsett ett og ett egg mens du fortsatt pisker.

– Bland sammen alt det tørre og sikt det inn. Ha i melken og bland sammen. Rør inn resten av det tørre. Hvis du har mye markjordbær kan du gjerne vende bær inn i røra. Det både ser bra ut og smaker ekstra godt.

– Fyll muffinsformer, du trenger 15–20 stykker og stek i ovnen på 175 grader i ca. 20 minutter. Jeg brukte små muffinsformer, da holdt det å steke de i 12 minutter.

– Avkjøles på rist.

– Bland sammen alt til glasuren og rør den fri for klumper. Bruk gjerne litt konditorfarge om du ønsker å sette farge på muffinsene.

– Smør på glasur og pynt med noen ekstra bær.

LES OGSÅ: Mat fra egen hage: Tid for tomater

LES OGSÅ: Bruschetta fra hagen

Les flere artikler