Skip to main content

Venter tøff matkrig fremover

MatKJØP: Dønn Ærlig vokser også gjennom oppkjøp. Her: konditor Christophe Piard og daglig leder Espen Welin-Larsen.
MatKJØP: Dønn Ærlig vokser også gjennom oppkjøp. Her: konditor Christophe Piard og daglig leder Espen Welin-Larsen.

«Dønn Ærlig»-gründer Espen Welin-Larsen (46) er forberedt på tøffere tider i cateringbransjen. Selv ekspanderer han.

Sammen med Hatem Ben M. L. Fehri (42) fra Snarøya startet Eiksmarka-mannen Welin-Larsen cateringselskapet Dønn Ærlig Catering AS 1. februar 2011.

Siden den gang har omsetningen bare vokst fra år til år. Nå er Welin-Larsen svært glad for å være godt posisjonert for nedgangstider.

– Det er svært mange cateringselskaper. Med svakere oljeøkonomi og tøffere vilkår er jeg forberedt på at vi vil se en tøff avskalling i markedet, sier han.

LES OGSÅ: 2.000 kaker om dagen

Spiser av samme kake

Direktør Lars Nordal i Asker Næringsråd er enig i hans antagelser.

– Det vil alltid være behov for catering, men leverandørene av denne typen tjenester spiser av samme «markedskake». Når kaken blir mindre, blir det også mindre å dele på. For enkelte leverandører blir det kanskje bare smuler igjen, hvilket medfører at de må kaste inn håndkleet, mener Nordal.

– Konkurransen kan nok hardne noe til i catering fordi det vil bli mindre etterspørsel i dårlige tider, sier professor Hilde C. Bjørnland ved BI.

LES OGSÅ: Rykkinn-gutt (21) er kokk i verdenskjent restaurant

Ikke redd for smuler

Dønn Ærlig AS' toppsjef er imidlertid ikke engstelig for å være blant dem som får kun smuler igjen.

Budstikka besøker firmaet på Vettre. Her holder de til i det Blakstad sykehus' tidligere hovedkjøkken, som de har pusset opp. Forretningsideen er «Dønn Ærlig» mat i den forstand at alt er laget fra bunnen av i kjøkkenet på Vettre.

Firmaet leverer i dag til alt fra eventmarkedet til bedrifter og privatpersoner

– Vi er i en gunstig økonomisk situasjon ved at vi ikke har gjeld eller eksterne investorer. Vi har som alle gründerbedrifter hatt underskudd de første årene, men kommer nå over i pluss i år.

LES OGSÅ: Mathias (22) er norgesmester i kjøttfag

Har slukt andre

I fjor omsatte selskapet for drøye seks millioner, opp fra 5,2 millioner i 2013. Før skatt krympet underskuddet fra minus 875.000 kroner til 23.000 kroner.

Budsjettet for i år var på rundt 7,5 millioner kroner. Welin-Larsen venter seg imidlertid at selskapet havner mellom åtte og ti millioner i år, med et overskudd på mellom 400.000 og 700.000 kroner.

Selskapet har også vokst gjennom strategiske oppkjøp, og Hamar Catering AS og konditorvirksomheten «Konditori Creation AS» er blant firmaene som er blitt «spist».

LES OGSÅ: Pizza er en pengemaskin

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.