Skip to main content

Venter på svar etter giftutslipp

UTSLIPP: Brannvesenet la fredag ut lenser i forbindelse med utslippet i Sandvikselva.

Først i slutten av uken vil Bærum kommune og politiet få svar på hva som forurenset Sandvikselva fredag.

Fredag morgen lå det en stank av tynner over Sandvikselva fra Løxa-området og nedover elven. Ennå vet ikke hverken kommune eller politi hva som forårsaket lukten.

Svaret på vannprøvene er først ventet i slutten av denne uken.

– Vi har hatt sporingsgruppen der ute, og vi har tatt prøver. Det luktet tynner, men akkurat hva det er, kan vi ikke si før vi får resultatet fra prøvene, sier Tone Bye Moen, avdelingsleder for forurensing og renovasjon i Bærum kommune.

LES OGSÅ:

Har sjekket ut flere

Politiets miljøkoordinator Petter Huse opplyser at politiet allerede har sjekket to bedrifter ut av saken. Nå venter også politiet på resultatet av vannprøvene, før de foretar seg noe mer.

– Viser prøvene at det er ufarlig, foretar vi oss ikke noe mer. Er det farlig, vil vi ha mer å gå etter når vi vet hva utslippet inneholdt, sier Huse.

LES OGSÅ: Sjokkert over søppelfunn i naturen

Lykketreff for fisken

Fredag var spesialrådgiver Morten Merkesdal i kommunens avdeling for natur og idrett svært bekymret for fiskelivet i elva som følge av utslippet.

Mandag formiddag kunne Merkesdal konstatere at han ennå ikke har sett død fisk etter forurensingen.

– Regnværet har skapt en fin, liten flom. Da skylles forurensingen ut av elva og ned i vårt felles sjøområde. For ungfisken i Sandvikselva var det et lykketreff at regnværet kom nå, sier Merkesdal.

LES OGSÅ: Flytende betong rant rett i Sandvikselva

Tøffere å finne synderen

Regnskyllet er imidlertid ikke bare heldig. For når vannet flommer nedover Sandvikselva, blir det vanskeligere å finne dem som står bak.

– Etter det store ammoniumutslippet i 2005 gikk vi inn i overvannsrør og lette etter levende og døde insekter for å spore hvor utslippet kom fra. Det er det mindre sjanse for nå, siden overvannsnettet er fullt etter regnværet, sier Merkesdal.

LES OGSÅ: Fant bilvrak da vannet ble tappet i Grinidammen

Han vil gjerne minne folk i Bærum på at væske som havner i kummer på gårdsplasser og langs veier renner urenset rett ut i vassdrag.

– Folk må ta inn over seg at gårdsplassen ikke er et sted å vaske bil eller slå ut malingsrester, sier Merkesdal, som roser dem som meldte fra om utslippet i Sandvikselva:

– Vi er helt avhengige av at folk er oppmerksomme og melder fra, sier han.

LES OGSÅ: Skyttere skal hindre blyforurensning

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.