Skip to main content

Veivesenet: Likevel lovlig å sykle på rød mann

DETTE ER LOV: Syklistene som krysser fotgjengerfeltet på rød mann i Bærumsveien bryter ikke trafikkreglene, slår Statens vegvesen fast. Vikepliktsreglene, ikke fotgjengernes lyssignal, gjelder her for syklistene. FOTO: KARL BRAANAAS
DETTE ER LOV: Syklistene som krysser fotgjengerfeltet på rød mann i Bærumsveien bryter ikke trafikkreglene, slår Statens vegvesen fast. Vikepliktsreglene, ikke fotgjengernes lyssignal, gjelder her for syklistene. FOTO: KARL BRAANAAS

Syklistene har grønt lys for rød mann, konkluderer Statens vegvesen, som lover å rydde opp i trafikkregelforvirringen.

Ikke bare har syklister, bilister og gående vært uenige i spørsmålet om det er straffbart eller ei å sykle mot rød mann. Også politiet og Vegdirektoratet var på kollisjonskurs i spørsmålet da Budstikka tok opp problemstillingen for snart to uker siden.

Den heftige debatten startet med at Budstikka var med politiet i Asker og Bærum på trafikkontroll i slutten av oktober. Syklister i morgenrushet ble overvåket i Bærumsveien ved Jar stasjon.

LES SAKENE HER:

Vegdirektoratet: – Syklister kan ikke kjøre på rød mann 

Syklister ser rødt etter lyskryss-bot

Politiet ga bot til én syklist som syklet på rødt lys i veibanen. En rekke syklister krysset dessuten på rød mann over fotgjengerfeltet uten å bli straffet. Bildene i artikkelen viser både bøtelegging og sykling mot rød mann.

Dette fikk mange trafikanter reagere i sosiale medier: Hva gjelder egentlig for syklister i lyskryss?

Forvirrende signaler

– Loven sier at det ikke er ulovlig å sykle på rød mann så lenge det ikke oppstår en situasjon hvor det kan oppstå fare og slik at annen trafikk blir unødig hindret, uttalte Stig Wettre-Johnsen, politioverbetjent i Asker og Bærum politidistrikt til Budstikka.

Vegdirektoratet hadde imidlertid motsatt oppfatning.

– Svaret er nei. Syklister har ikke lov til å sykle på rød mann, hevdet en av Vegdirektoratets seniorrådgivere og Budstikka måtte dermed slå seg til ro med at mangel på fasit var foreløpig konklusjon i saken forrige fredag.

Fakta om syklister og lyssignal 

– Svært uheldig

For å bringe endelig klarhet til leserne, stilte vi spørsmålet videre til øverste utøvende myndighet i trafikkspørsmål, Samferdselsdepartementet.

Etter en ukes betenkningstid, har departementet delegert saken videre til Statens vegvesen. Og her er Trafikk-Norges offisielle svar:

«Så lenge det ikke kommer kjørende på vegen som en er pålagt å vike for, vil syklende kunne kjøre på rød mann».

– Det er ikke straffbart å sykle på rød mann. Forvirringen ble skapt da det kom med en feil setning i brosjyren «Trafikkregler for syklister», sier Anette Hauge i seksjon for trafikantadferd i veivesenet.

Hun forklarer feilen med mange involverte i prosessen og at kvalitetskontrollen har glippet.

– Vi ser det som svært uheldig at feilen ikke er blitt revidert og har forståelse for at dette kan skape usikkerhet for trafikanter. Dette er noe vi nå må se på.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.