Skip to main content

Vegdirektoratet: – Syklister kan ikke kjøre på rød mann

IKKE LOV: Syklende kan ikke krysse gangfelt når det er rød mann så lenge de sitter på sykkelen og triller eller sykler. Det bekrefter Vegdirektoratet.

Har syklister lov til å sykle over gangfelt på rød mann? Vegdirektoratet er klar på hva svaret er.

I etterkant av denne artikkelen har Statens vegvesen konkludertmed at det likevel er lov for syklister å sykle på rød mann.

Budstikka har hele fredag ettermiddag forsøkt å få klarhet i hvilke trafikkregler som gjelder for syklister ved kryssing av gangfelt etter at debatten og forvirringen har vært stor på Budstikkas nettsider.

Etter flere mislykkede forsøk, og etter å ha bli sendt fra den ene til den andre hos Vegdirektoratet, får vi endelig svar på spørsmålet som har vært gjenstand for stor debatt på Budstikkas nettsider, nemlig om syklister kan sykle over gangfelt ved rød mann.

– Svaret på det er nei. Det har ikke syklister lov til å gjøre, men gående har lov til å gå på rød mann hvis det er klart, sier seniorrådgiver Torbjørn Tronsmoen på trafikantadferdsseksjonen i Vegdirektoratet.

LES OGSÅ: Straffer sykkelsyndere og varsler flere kontroller

– Er kjørende

Dette er også i tråd med Statens vegvesens trafikkregler for syklister, som de har publisert på sine nettsider. Her står det følgende:

«Som syklende kan du ikke krysse på «rød mann», selv om dette skjer uten å hindre andre kjørende elleruten at det innebærer fare. Er trafikklyssignalet ute av drift (gult blink eller intet lys), gjelder eventuelt vikepliktsskilt eller høyreregelen.»

– Syklister som sitter på sykkelen og triller eller sykler over gangfeltet går under kategorien kjørende. De har dermed hverken lov til å kjøre på rødt lys eller rød mann, avslutter Tronsmoen.

LES OGSÅ: Her kjører alle bilførerne ulovlig

Lover for syklister: 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.