Skip to main content

– Vanskelig å se at voldsrisikoen noensinne vil bli borte

SAKKYNDIGE: Fra venstre nevropsykolog Roger Lindquist, Hans Ole Korsgaard, spesialist i psykiatri og spesialist i psykiatri Harald Brauer i tingretten tirsdag morgen. FOTO: PER ERIK HAGEN
SAKKYNDIGE: Fra venstre nevropsykolog Roger Lindquist, Hans Ole Korsgaard, spesialist i psykiatri og spesialist i psykiatri Harald Brauer i tingretten tirsdag morgen. FOTO: PER ERIK HAGEN

De sakkyndige mener den drapstiltalte jenta (15) må behandles i minst ti år for å oppnå bedring.

Det kom frem under aktors utspørring av Hans Ole Korsgaard, spesialist i psykiatri, i Asker og Bærum tingrett tirsdag.

Jenta trenger langvarig behandling – vi snakker trolig minst ti år – for å oppnå en vesentlig klinisk bedring med en redusering av voldsrisikoen til lav. Det er vanskelig å se for seg at voldsrisikoen noensinne vil bli helt borte, sa Korsgaard i retten.

Tirsdag refererte de tre sakkyndige fra sitt arbeid med rapporten som ble på 150 sider, og som konkluderer med at en drapstiltalte 15-åringen var strafferettslig tilregnelig da hun drepte Anna Kristin Gillebo Backlund (30).

Ikke psykotisk

Spesialist i psykiatri, Hans Ole Korsgaard, fra Klokkarstua på Hurum, fortalte retten at de sakkyndige hadde hatt i alt 10 møter med 15-åringen - tre hver for seg og en samtale i fellesskap på Bredtveit kvinnefengsel.

– Vi har hatt tilgang på 6.000 sider med dokumenter, av dette er det 1.500 sider med sykehusjournaler, sa Korsgaard.

– Konklusjonen er at hun ikke var psykotisk, ikke bevisstløs på handlingstidspunktet, at hun slett ikke er psykisk utviklingshemmet. Hun har ikke vært psykotisk i perioden på tre måneder når vi har hatt kontakt med henne, sa Korsgaard.

Psykiaterne har konkludert med en diagnose som heter emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse, blandet dissosiativ lidelse.

Han pekte på at oppveksten forklarer mye av situasjonen for 15-åringen, men at hun også kan ha hatt en medfødt sårbarhet.

– Hun er utsatt for grov omsorgssvikt med fysiske og psykiske avstraffelser fra mors side, mens far i liten grad har vært til stede for å kompensere, sa Korsgaard.

Overfor moren skal hun ha føyet seg i alt hun ba om, og hun ble likevel straffet på ulike måter.

– Viste ingen anger

Spesialist i psykiatri, Harald Brauer fra Eiksmarka i Bærum, fortalte at heller ikke psykiateren ved legevaktensom vurderte 15-åringen drapsnatten, fant tegn på psykoselidelser.

– Ifølge barne- og ungdomspsykiateren har tiltalte sagt at hun husker alt før, under og etter drapet. Hun har benektet at noen forsøkte å styre henne til å utføre drapshandlingen eller at hun har hatt en opplevelse av å bli påvirket utenfra. Hun fremstår fullstendig upåvirket av handlingen, og viser hverken anger overfor offeret eller hennes pårørende, sa Brauer.

 

Budstikka kommer med mer.

Les flere saker:

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.