Skip to main content

Vannskader utløste millionutbetalinger

PENGENE FOSSER UT: Forsikringsselskapene har så langt i år et punget ut et tosifret millionbeløp etter vannskader i Asker og Bærum. FOTO: EVA GROVEN
PENGENE FOSSER UT: Forsikringsselskapene har så langt i år et punget ut et tosifret millionbeløp etter vannskader i Asker og Bærum. FOTO: EVA GROVEN

Vinterens sprengkulde har ført til rekordhøye utbetalinger fra forsikringsselskapene.

Så langt i år har huseiere i Asker og Bærum fått utbetalt over 10 millioner kroner fra If og Gjensidige, to av de største aktørene i vårt distrikt.

– Utbetalingene er de høyeste på årevis, nesten den høyeste noensinne, sier informasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige.

Det samme inntrykket har man i If Skadeforsikring.

– Det ligger godt over samme periode i fjor og vi er på det høyeste nivået på mange år, sier informasjonsdirektør Jack Frostad.

Frosten øker utbetalingene

I forsikringsbransjen forklarer man rekordutbetalingene med den langvarige perioden med sprengkulde tidligere i vinter. Skader relatert til frost er den skadekategorien som har økt mest.

– Det er dobbelt så mye som normalt på frostskader. Omfanget er et sted mellom 200 og 250 skader og det kommer nye inn fortløpende, sier Rysstad.

Han forteller at snittskaden hos selskapet ligger på 35.000 kroner. Dermed viser regnestykket at Gjensidige så langt har utbetalt et sted mellom 7 og 9 millioner kroner til sine kunder.

Hos If viser et grovt anslag at det foreløpig er betalt ut rundt 4 millioner kroner etter vinterens vannskader. Dermed er over 10 millioner kroner utbetalt fra forsikringsselskapene til nå.

– Vi har vannskader som rusler og går hele året hvor dårlige koblinger og ting som svikter gjør at vannet fosser ut. Men i vinter har vi alle tilleggene som frostrelaterte ting på toppen av det vanlige, sier Jack Frostad i If.

– Det er meldt inn dobbelt så mange skader siden jul enn ellers på såkalte frostrelaterte skader, legger han til.

- Lenge siden det var slik

Også brannvesenet har fått merke kuldas herjinger.

– Det har vært den mest hektiske starten på mange år, det er lenge siden sist det var slik, sier kommunikasjonsrådgiver Elisabeth Gripne Plomgren i Asker og Bærum brannvesen.

I årets to første måneder hadde brannmannskapene 45 utrykninger etter vannskader og oversvømmelser.

I 2009 nådde man samme antall utrykninger til den type oppdrag først ved utgangen av juni.

– Ikke skru av varmen

Årsaken til de mange skadene er i hovedsak at folk skrur av varmen når de reiser bort. Dermed fryser vannet som ligger i rørene.

– Rådet er at man ikke skrur av varmen når man reiser bort. Skadeomfanget ville vært betydelig lavere om folk heller skrudde av hovedstoppekranen, mener Jack Frostad.

– Det er viktig at man har på nok varme, særlig der rørene ligger mot ytterveggen. I tillegg bør man sjekke at avløpssystemene er åpne, spesielt der hvor hustaket er flatt, sier informasjonsdirektøren.

Han forteller at skader på tak også utgjør en del av henvendelsene til selskapet.

– Det samler seg is i takrenner som demmer opp for vann på baksiden av iskanten.

Dette vannet renner ned bak taksteinene og videre ned i bygningskonstruksjonen, forklarer Frostad.

Selv om det nærmer seg våren med stormskritt, har han en anbefaling til huseierne i Asker og Bærum.

– Ikke senk skuldrene for mye ennå, sier Frostad.
 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.