Skip to main content

Vannskader kostet over 13 millioner kroner

VÅTT: Når først vannet får renne, tar det ikke lang tid før skadene blir store, slik dette bildet fra en enebolig viser. ILLUSTRASJONSFOTO: IF
VÅTT: Når først vannet får renne, tar det ikke lang tid før skadene blir store, slik dette bildet fra en enebolig viser. ILLUSTRASJONSFOTO: IF

Så langt i år har tre huseiere hver dag opplevd at vann gjør skader på boligen.

Erstatningssummene etter vannskader fosser ut fra forsikringsselskapene. Tall fra de to største aktørene i Asker og Bærum viser at det i årets første seks måneder ble utbetalt nærmere 13 millioner kroner i erstatning etter vannskade på privat eiendom.

Selv om beløpet er stort, melder forsikringsselskapene Gjensidige og If om nesten en halvering i utbetalingene. De to selskapene har rundt halvparten av markedet på forsikringer av private boliger i vårt distrikt.

FLERE BILDER: Så ille kan vannskadene bli

Tilbake til normalen

– Etter to ekstreme år med svært kalde vintre og mye nedbør, noe som ga enorme mengder med frostskader og flomskader, er vi nå tilbake til et mer normalt år, sier informasjonsrådgiver Biørn Arnesen i Gjensidige.

Hans selskap har utbetalt like over 6 millioner kroner for 240 registrerte vannskader i første halvår 2012. I samme periode i fjor utbetalte Gjensidige 13 millioner kroner for 350 vannskader.

LES OGSÅ: - Kommunene ansvarlig for vannskader

Konkurrenten If, med hovedkontor på Lysaker, melder også om kraftig nedgang i utbetalingene etter vannskade. Mens de måtte ut med 11,8 millioner kroner i erstatning i fjorårets første halvår, er summen 6,8 millioner kroner i samme periode i år.

Antall innmeldte skader har også gått ned, fra 382 til 290.

Tallene fra de to selskapene viser at det i snitt meldes inn tre vannskader daglig i Asker og Bærum.

LES OGSÅ: Innbruddstyv sørget for store vannskader

Store skader

Både If og Gjensidige registrerer at en overvekt av skader som blir meldt på bolig er relatert til vann.

– I fjor hadde vi mange mindre skader som ikke er veldig dyre, for eksempel frostskader og tining av vannrør. Men dette halvåret har det vært enkelte store skader på grunn av en streng vinter, og det skal veldig få slike saker til for å dra erstatningssummen opp, sier informasjonsdirektør Jack Frostad i If.

– Vann gjør ofte store skader på bygg og krever omfattende utbedringer. Et ødelagt rør skal ikke renne lenge før store vannmengder finner veien inn i gulv og vegger, supplerer Arnesen i Gjensidige.  

Les flere bolignyheter fra Budstikka her

– Folk vet for lite

De er begge av den oppfatning av at folk ikke vet nok om forebygging av vannskader i hjemmet, og hvor store skader det kan bli.

– Folk vet at de må ha brannvarslere som virker og brannslukkingsapparat i huset, men tar ofte ikke forholdsregler knyttet til vann og vannrør, sier Biørn Arnesen.

Frostad mener brannsikring er greit for folk å forholde seg til fordi det er snakk om personsikkerhet, men at dette er annerledes når det kommer til vann og fukt.

– Vann får mindre oppmerksomhet, og det generelle bildet er at folk tydeligvis tror at vanninstallasjoner lever evig. Men det er viktig å få frem at slike ting også har en viss levetid, sier han.

– For eksempel står det mange varmtvannsberedere i kjøkkenbenker uten avløp rundt omkring. Det er potensielle vannbomber, sier Frostad,

Her kan du lese flere lokalnyheter

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.