Skip to main content

Valgforsker Bernt Aardal: – Mindre maktslitasje lokalt

BERNT AARDAL OM VALGET ARKIV 20030823

Samarbeid og enighet mellom partiene kan gjøre maktslitasjen mindre i en kommune enn på regjeringsnivå.

Det mener valgforsker Bernt Aardal. Budstikkas meningsmåling viser at Høyre har falt kraftig i Asker og Bærum siden kommunevalget i 2011.

LES OGSÅ: Høyre faller kraftig i både Asker og Bærum

Han påpeker at det å sitte i regjering gjerne har klare kostnader for partiene, mens det er mange eksempler på at partier klarer å holde lenge på makten på lokalnivå.

– Kommunevalg er kanskje mer pragmatiske og ikke så ideologiske som stortingsvalg. I formannskapssystemet er det ikke så lett for velgerne å se hvem som har ansvaret for det de er misfornøyde med. Det er stor grad konsensus og samarbeid på kryss og tvers. Partier som ikke vil ta i hverandre på landsplan, kan samarbeide lokalt. Dermed kan ansvarsforholdet pulveriseres for velgerne, tror Aardal.

– Og hvis velgerne er misfornøyde med noe, så blir det ofte til at kommunepolitikerne skylder på rikspolitikerne. Særlig hvis det er en regjering av en annen politisk farge. Når det er noe som går bra, så er det selvsagt fordi det er så gode lokalpolitikere, humrer Aardal

Østeuropeiske tilstander

Aardal påpeker at Høyres oppslutning på rundt 45 prosent er veldig høyt sammenlignet med hva som skjer på nasjonalt nivå, hvor Høyre ligger på rundt 26 prosent.

– Høyre har fortsatt er veldig godt valg hvis de ender med et slikt resultat, men det kan jo bli snakk om hva som skjer med flertallet i kommunestyret og hvilke partier de kan sammenligne med, sier valgforskeren.

Han viser til at det bare er noen få kommuner i landet hvor ett parti har rent flertall.

– Det viser at disse kommunene er veldig spesielle i landsmålestokk og politisk homogene. Og oppslutningen i 2011 var det jo nesten østeuropeiske tilstander over. Det er ikke så veldig rart at de går tilbake i forhold til, mener han.

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.