– Nå får vi en mye, mye bedre plattform enn før for sakene våre, sier en svært godt fornøyd Rasmus Hansson (59) fra Bærum.

Han roser partikollegene i Miljøpartiet De Grønne (MDG) opp i skyene.

– Helt uten drahjelp har vi klart dette. Mange har gjort en fabelaktig innsats, sier den ferske folkevalgte.

I dette stortingsvalget har MDG gjort sitt store gjennombrudd i norsk politikk og ser ut til å få 78.400 stemmer på landsbasis, 19.112 av dem i Oslo. Det er 5,5 prosent av alle Oslo-stemmene og nok til å gi det grønne partiet én plass på Stortinget.

Det er en plass forbeholdt Bærums grønne sønn.

LES OGSÅ:

Tilbake til hverdagen for Venstre-Siri

Elvenes biter negler til albuen

– Smellvakkert å bo på Muren

– Det er alltid fint å få til noe. Vi står for noe nytt i Norge, målestokken vår er de andre grønne partiene i resten av Europa. Vi er del av en stor, bred politisk bevegelse, sier Hansson, som bor på Muren i Bærumsmarka (se kart).

– Du har stilt som kandidat for Oslo, men bor i Bærum. Hvordan henger det sammen?

– Jeg ble spurt om jeg ville stille som kandidat for Oslo; det er opp til hvert enkelt parti å bestemme hvilke kandidater som skal stille hvor. Jeg føler meg vel med mitt doble statsborgerskap, forklarer biologen.

Han har vokst opp i Oslo, men har bodd i huset i Bærumsmarka de siste 28 årene.

– Jeg er en glad bærumsborger, som er så heldig å få bo smellvakkert til langt ute i skogen. Der er det masse plass og god utsikt.

– Et perfekt utgangspunkt for grønn politikk?

– For meg er det midt i blinken å bo der, men adressen spiller ingen rolle for hvordan jeg jobber med politikk. Det kan jeg like gjerne gjøre fra en trang byleilighet.

Sykler hele året

– Hvordan skal du komme deg fra huset i skogen til den nye jobben på Stortinget?

– Jeg sykler. Det blir jo noen kilometer, men det er en veldig trivelig start på dagen. Og det tar ikke lengre tid enn 40 minutter til jobben på bra sommerføre.

I realiteten kommer Hansson til å jobbsykle rundt 38 km (tur/retur Stortinget) hver dag.

– Enn om vinteren?

– I prinsippet sykler jeg året rundt, men jeg orker ikke å tenke på hvor lang tid det tar hjemover en kladdete vinterdag. En sånn dag føler jeg meg veldig gammel når jeg kommer hjem, ler Hansson.

Det siste året har han vært daglig leder på det nye toppsenteret til CIENS, et forskningssenter for miljø og samfunn. Før det var han i 12 år generalsekretær for WWF Norge, og det er kanskje det han er kjent for blant de fleste.

Nå gleder bæringen seg stort til å bli landets første og eneste MDG-representant på Stortinget.

– Den bærekraftige fremtiden kommer ikke av seg selv. Vi må prioritere å komme dit foran å bli i oljealderen, og vi må satse for å få det til, sier Rasmus Hansson.

Noen av hans hjertesaker er å få fart i norsk vindkraftsatsing samt å redde isbjørnen.