Flere fra Asker og Bærum inn i fylkestinget

JUBEL: Anette Solli og Sebastian Næss Langaas applauderer gode resultater på Høyres valgvake. BEGGE FOTO: TORE GURIBY

JUBEL: Anette Solli og Sebastian Næss Langaas applauderer gode resultater på Høyres valgvake. BEGGE FOTO: TORE GURIBY

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Innslaget av representanter med bakgrunn fra Asker og Bærum øker i fylkestinget.

DEL

Men fordelingen mellom blokkene forblir uendret. I fylkestinget sitter det 43 representanter. Høyre og Frp får trolig flertall alene.

Resultatet av personoppgjøret er ikke klart før senere tirsdag. Men mye tyder på at 13 av medlemmene i det nye fylkestinget vil komme fra Asker eller Bærum. I dag er tallet 10.

Høyre gikk kraftig frem og overtok posisjonen som størst i Akershus med over 36 prosent av stemmene. En fremgang på 3,1 prosentpoeng sammenlignet med valget i 2007 ga Arbeiderpartiet en oppslutning på rundt 31 prosent.

SE OGSÅ: Samleside for valgstoffet

Høyre-jubel og Frp-nedtur

Fremskrittspartiet ble den store taperen, og måtte notere en tilbakegang på nær 8 prosentpoeng. Også SV gjorde et dårlig valg i Akershus.

Anette Solli fra Rykkinn og Sebastian Næss Langaas fra Stabekk kunne slippe jubelen løs på Høyres sentrale valgvake i Oslo. Førstnevnte er Høyres gruppeleder i fylkestinget og sistnevnte leder av Akershus Unge Høyre.

– Et fantastisk resultat for Høyre i Asker og Bærum. Vi lurte litt på hvordan dette kom til å gå på bakgrunn av meningsmålingene, sier Solli.

Hun regner med at flertallet som i dag regjerer i fylket; Høyre, Frp, KrF og Venstre; kan fortsette etter at det nye fylkestinget har konstituert seg.

Fylkestinget kan velge å innføre et parlamentarisk styringssystem. Det gjenstår å se om Venstre og KrF vil fortsette samarbeidet med Frp når skal sette sammen politikergruppen som skal regjere fylket.

Skolefrafall og ny E18

Solli og Langaas er enige om at Høyre førte en god valgkamp, med samferdsel som et viktig tema.

– Vi har fått mange gode tilbakemeldinger på utspillet om at elevene skal få gi lærerne karakterer, forteller Langaas.

Solli tror at den viktigste saken for det nye fylkestinget blir å fortsette arbeider med Oslopakke 3 og ny E18. Hun trekker også frem arbeidet med å stoppe frafallet blant elever i den videregående skole.

– I dag er det bare 79 prosent som fullfører. Vi har satt som mål å få tallet opp i 90 prosent, sier hun. Akershus Høyre ivrer også for å få opprettet en teknologilinje på Fornebu.

Det nye fylkestinget blir sammensatt slik: Høyre: 17 representanter. Ap (14), Fremskrittspartiet (5), Venstre (3), SV (2), KrF (1), SP (1).

Artikkeltags