Krafttak for lykke i helgen

ROMANTIKK: Med to dagers mellomrom kommer morsdag og valentinsdag. Ifølge de som anses å være kompetente på kjærlighet viser forskning at det er mannen som avgjør om forholdet blir fantastisk eller om det feiler. Og det er ikke lov å slå sammen morsdag og valentinsdag. – Det er to helt forskjellige ting. Familien skal være i fokus søndag. Du skal ha kun fokus på parforholdet tirsdag, sier Elizabeth Haugsmoen.

ROMANTIKK: Med to dagers mellomrom kommer morsdag og valentinsdag. Ifølge de som anses å være kompetente på kjærlighet viser forskning at det er mannen som avgjør om forholdet blir fantastisk eller om det feiler. Og det er ikke lov å slå sammen morsdag og valentinsdag. – Det er to helt forskjellige ting. Familien skal være i fokus søndag. Du skal ha kun fokus på parforholdet tirsdag, sier Elizabeth Haugsmoen. Foto:

Mannen sitter med nøkkelen til at par skal lykkes, ifølge fersk forskning. To proffer på kjærlighet gir råd om hvordan du skal takle morsdag, valentinsdag – og resten av kjærlighetslivet.

DEL

– Det står fryktelig dårlig til i mange parforhold. Ja, det er egentlig helt krise, sier Elizabeth Haugsmoen (44), Norges første profesjonelle matchmaker og med kontor på Høvik.

Mange av kundene hennes finnes i den omfattende skilsmissestatistikken: 9.306 par ble skilt i 2015, mens 22.738 par giftet seg samme år, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå.

LES OGSÅ: Anslår gaver for 330 mill.

FOLK PÅ GATEN: – Hva er ditt forhold til morsdagen, valentinsdagen og kjærligheten?

– Nesten alle kvinnene som kommer hit sier de ikke har fått nok oppmerksomhet fra den forrige partneren sin, sier Haugsmoen, som mener valentinsdagen og morsdagen er perfekte anledninger for å vise at du bryr deg.

Nå har giftekniven fått omfattende forskning fra USA å slå i bordet med. Samlivsforskeren John M. Gottman har gått vitenskapelig til verks med tusenvis av par gjennom 42 år for å finne ut hva som er mønsteret for par som lykkes.

– Mindre krangling, mer sex

– Forskningen viser med klar margin at det er mannen som avgjør om forholdet blir fantastisk eller om det feiler. For hvis han gir henne det hun vil ha, gir hun nærmest automatisk det han vil ha, sier Alexander Elgurén (48) i forlaget Pantagruel, som nettopp har utgitt Gottmans bok på norsk med tittelen «Det kvinner vil ha, det menn vil ha».

BOK: Samlivsforskeren John M. Gottman har forsket på tusenvis av par. Resultatet er det blitt bok av.

BOK: Samlivsforskeren John M. Gottman har forsket på tusenvis av par. Resultatet er det blitt bok av.

– Hva vil egentlig kvinner ha?

– Hun ønsker seg pålitelighet, intimitet og nærhet, at mannen stiller opp. Mannen må fininnstille seg på kvinnen. Han må vise at han er interessert i henne, lytte til henne, gi henne udelt oppmerksomhet når hun signaliserer at hun ønsker det.

– Hva med menn, hva vil de ha?

– Menn klager over for mye krangling og for lite sex. Men hvis mannen skaper positive forventninger og gleder kvinnen, dannes det kjemiske stoffet dopamin i hjernen hennes. Da vil hun unngå konflikter og får mer lyst på sex. Så enkelt er det, sier Elgurén, opprinnelig fra Asker.

– Menn må bare lære seg dette, vi handler etter fastlagte mønster. Så hvis det ikke fungerer med én kvinne du egentlig liker, hjelper det ikke bare å bytte partner, sier han.

LES OGSÅ: Sølvbryllupspar ble kjærester som 11-åringer

– Kyss hver dag

De to kjærlighetsproffene mener det skal lite til for å gjøre parforholdet mye bedre.

– Kyss hverandre hver dag, i minst seks sekunder, sier Elgurén.

Det, pluss ukentlige dater, var angivelig fellestrekk blant de lykkeligste parene i undersøkelsen.

– Egentlig burde vi ha en valentinsdag minst én gang i uken. Å investere tid i partneren sin forbedrer mulighetene for et rikt og godt liv på alle vis, sier forleggeren.

KJÆRLIGHETSPROFFER: Elizabeth Haugsmoen, Norges første proffe matchmaker, og Alexander Elgurén, kjærlighetsforlegger.

KJÆRLIGHETSPROFFER: Elizabeth Haugsmoen, Norges første proffe matchmaker, og Alexander Elgurén, kjærlighetsforlegger. Foto:

For menn som synes det er tett program og lurer på om det er lov å slå sammen feiringen av morsdag (i dag) og valentinsdag (tirsdag), er svaret kort og kontant:

– Nei! Det er to helt forskjellige ting. Familien skal være i fokus søndag. Du skal ha kun fokus på parforholdet tirsdag, sier Haugsmoen, som mener det ikke skal mye til for å glede kvinnen.

– Spander middag eller kjøp blomster. Gå en tur eller spør henne om hennes livsdrømmer. Bare det at du er oppmerksom, betyr så mye for kvinnen, sier hun.

LES OGSÅ: Andreas er årets nyttårsbarn i Asker og Bærum

Artikkeltags