Skip to main content

Vale mener Tromsdal skal ha 12 års fengsel

FORSVARER: Mette Yvonne Larsen forsvarer Tromsdal og stilte spørsmål til 51-åringen. FOTO: KNUT BJERKE

Statsadvokat Stein Vale konkluderer med at han mener bevisene er gode nok til å dømme Christer Tromsdal til 12 års fengsel for sleggeanslaget i Vollen.

Aktor i sleggesaken fra Vollen startet torsdag morgen sin prosedyre der han oppsummerer bevisene i saken. I straffen har han også tatt med dommen for bedrageri som Tromsdal er i gang med soningen av.

Et sentralt bevis i saken er et opptak som ble tatt opp 1. desember 2015 av en mann som snakket med Tromsdal.

Dette opptaket forsøkte forsvaret å få nektet avspilt, men det var ikke retten med på.

LES OGSÅ: Får bruke lydopptak av Tromsdal i retten

Sentralt lydopptak

I opptaket gir han som møtte Tromsdal uttrykk for at han var misfornøyd med at "gutta hans" var blitt brukt til dette oppdraget uten at han visste om det. Oppdraget var heller ikke det de var blitt fortalt.

"Man går ikke inn til en dommer da," sa mannen.

"Nei, nei", sa Tromsdal.

Under samtalen kom de to inn på politiets etterforskning av sleggesaken.

"Problemet er jo at hvis de hadde kommet et skritt videre med den bilen, eller sleggen, så ville det vært et problem," sa Tromsdal.

"Hvor mye ga du for jobben?" spurte mannen.

"120," sa Tromsdal.

Samtalepartnerern kunne da opplyse at de to bare skulle ha fått 5.000 kroner hver.

"Er det rart de ble forbanna?" spurte mannen.

Denne mannen  er dømt for å ha skutt den medtiltalte 33-åringen i beinet seks uker etter anslaget i Vollen. Påtalemyndigheten mener bakgrunnen for skytingen er uenighet knyttet til anslaget i Vollen.

LES OGSÅ: Et angrep på rettsstaten

Leverte notat til Nrk

Aktoratet brukte også tid på  et notat som tidligere journalist og privatetterforsker Geir Erichsen sendte til Nrk Brennpunkt i august 2012.

På denne tiden jobbet han både som medhjelper for Tromsdals advokater, betalt av retten, han jobbet direkte for Tromsdal, og han gikk samtidig til Nrk med det han mente var sjokkerende opplysninger.

– Innholdet i notatet passer svært godt inn i sakens øvrige beviser, sa Vale.

I notatet skriver Erichsen at da bedragerisaken i 2012 gikk mot slutten, så var Tromsdal så desperat at han koblet inn B-gjengen, han betalte for å få en dommer skadet og saken utsatt. Også dette gikk feil da de tok feil hus og ble møtt av en mann med våpen.

Dette gjentok Erichsen også i retten.

– Selv om forsvarerne vil bestride vitnets troverdighet, så fremsto han her i retten som ryddig og strukturert, sa Stein Vale.

LES OGSÅ: Dommer sluttet etter torpedoangrep

Viktig Budstikka-lesing

Et bevis i saken er også det påtalemyndigheten mener er en besynderlig interesse for Budstikka som Christer Tromsdal viste kort tid etter anslaget i Vollen.

Allerede morgenen etter sleggeanslaget, klokken 08.47 la Budstikka ut på nettet en sak om sleggeanslaget i Vollen noen timer tidligere.

Da var Tromsdal på plass i retten i bedragerisaken, og skal ha studert artikkelen i Budstikka.

– Hvorfor skulle Tromsdal fatte interesse for en sak i Vollen, han har jo ingen tilknytning til dette området, hvis han ikke selv sto bak dette angrepet, sa Vale.

LES OGSÅ: Ektepar fortalte retten om sleggeangrepet: – Glad jeg slapp å skyte

Ingen lignende saker

Statsadvokaten la ned påstand om straff i 12 år for Tromsdal. Dette er da en fellesdom med deldommen han fikk i bedragerisaken.

– Hvis vi regner 5,5 år for bedrageridommen, og så har vi trukket fra for liggetid og gitt kvantumsrabatt, så mener jeg 12 år er riktig straff, sa Vale.

Han mener riktig straff for 33-åringen er fire år og åtte måneders fengsel.

LES OGSÅ: Tromsdal: – Vi er en gjeng tullebukker med null troverdighet

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.