Skip to main content

Uviss fremtid for nytt prestisjebygg etter bråstopp i leiemarkedet

UTLEIETRØBBEL: – Vi fortsetter å prosjektere, og jobber videre med å finne interessenter, ikke bare i olje og gass. Vi må være tålmodige, kanskje går det et år før vi får napp, sier markedssjefen i Oxer Eiendom i Asker, Anniken Haug – her på byggetomten ved siden av Asker Panorama, med prospektet for den planlagte kontorkjempen på 18.000 kvadratmeter.FOTO: KARL BRAANAAS

Flere kontorprosjekter i Asker og Bærum kan bli utsatt. Da oljeprisen stupte, forsvant de store søkerne i leiemarkedet.

– Vi merket det før jul. Det var en bråstopp. Timingen for dette byggeprosjektet er nok litt gal akkurat nå, bekrefter Anniken Haug.

Markedssjefen i Oxer Eiendom står på byggetomten med prospektet i hånd for det som kan bli Askers neste kontorkjempe for tusen ansatte på 18.000 kvadratmeter.

– Vi må være tålmodige

Da nabobygget til Asker Panorama ble lansert i oktober, håpet Oxer-ledelsen å få leid ut de 60 prosentene som kreves for å starte å bygge i 2015. Men nå er markedet snudd på hodet: For mens stadig nye kontorbygg ferdigstilles og fremleietilbudene florerer, så faller etterspørselen – spesielt blant oljeservicebedriftene.

– Vi trenger en stor leietager for å komme i gang. Vi konkurrerte om en stor Bærums-bedrift som vurderte å flytte, men den valgte å bli der den er. Mange leietagere har nok tatt seg en pust i bakken, sier Haug.

– Har dere lagt prosjektet på is?

– Nei, vi fortsetter å prosjektere og jobber videre med å finne interessenter, ikke bare i olje og gass. Vi må være tålmodige. Kanskje går det et år før vi får napp.

Skylder på oljeprisfallet

Oxer er ikke alene om å ha utfordringer. På Kraglund i Asker skal Ferd Eiendom fylle et nytt kontorbygg på 14.000 kvadratmeter.

– Mulighetene for å skaffe leietagere er svekket etter oljeprisfallet. Vi må leie ut minst halve bygget for å komme i gang med bygging. Klarer vi det i 2016, vil vi være godt fornøyd, sier direktør Carl Brynjulfsen.

– Prisfallet er mye større, og kom raskere enn vi hadde trodd. Man trenger ikke være rakettforsker for å forstå at dette er en litt krevende situasjon for oss, sier Odd Strømsnes, sjef i Technip.

Når oljeserviceselskapet flytter fra Sandvika til Lysaker i juli, kan en tredel av det 17.000 kvadratmeter store nybygget bli stående tomt – etter at de i fjorårets oljerus slo til på en opsjon om å leie hele bygget for å ha lokaler å vokse i.

Utbyggerne av Sandvika Business Center er kjerringa mot strømmen. Deres plan var å få én stor leietager. Det gikk ikke. I nødens stund valgte de å dele opp prosjektet med tanke på små og mellomstore leietagere.

– Vi vant Skatt øst, og jobber nå med fire-fem potensielle interessenter. De er flere enn før, forteller prosjektleder Knut Amundsen.

 

Les flere artikler