Skip to main content

Utvider til terrorsiktelse

Den 21 år gamle mannen fra Bærum er siktet for angrep i moskeen på Skui, drap på stesøsteren og for terrorhandling.

Den 21 år gamle mannen fra Bærum er siktet for angrep i moskeen på Skui, drap på stesøsteren og for terrorhandling.

FOTO: PRIVAT

Siktelsen mot 21-åringen blir utvidet til å også omfatte terrorhandling, ifølge politiet og hans forsvarer.

Politiet opplyser at 21-åringen i tillegg til drap er siktet for terrorhandling.

– Det er etterforskningen som har pågått som har gjort at vi har valgt å utvide siktelsen. Vi har fått et bedre og bedre bilde av hva som har skjedd, sier Grete Metlid som leder Felles enhet for etterretning og etterforskning i Oslo politidistrikt til vg.no.

Strafferammen for terrorhandlinger er inntil 21 års fengsel. 

21-åringen fra Bærum er tidligere siktet for drap på sin stesøster, og på drapsforsøk på al-noor Islamic Center på Skui.

Det var mannens forsvarer, advokat Unni Fries, som først bekreftet dette. Hun bekreftet sent søndag kveld overfor vg.no at 21-åringen ikke erkjenner straffskyld.

Fremstilles mandag

21-åringen skal etter planen fremstilles for varetektsfengsling i Oslo tingrett mandag klokken 13. 

Påtalemyndigheten vil be om varetektsfengsling av 21-åringen i fire uker. De vil også be om brev- og besøksforbud og full isolasjon, pluss medieforbud. Full isolasjon kan bare gis for 14 dager om gangen før retten vurderer dette  spørsmålet igjen.

Politiet vil også begjære lukkede dører i fengslingsmøtet av hensyn til fare for bevisforspillelse. 

Dette fordi etterforskningen er i en tidlig fase, og siktede ikke har avgitt forklaring til politiet.

Det var lørdag klokken 16.07 at politiet fikk den første meldingen om skyting i moskeen på Skui. Der ble 21-åringen overmannet av 65 år gamle Mohammed Rafiq.

Under ransaking av 21-åringens bopel i Snaret på Eiksmarka ble hans 17 år gamle stesøster funnet drept. Politiet har siktet 21-åringen for drapet.

Budstikkas redaktør anmerker:
Flere norske medier har valgt å identifisere den draps- og nå terrorsiktede 21-åringen ved navn før første fengslingsmøte mandag formiddag, det vil si før resultatet av de psykiske evalueringene politiet ba om etter pågripelsen er kjent. Budstikka velger å avvente informasjon om dette, før beslutning om navnebruk tas. Gjerningsmannens unge alder og uklarhet om hans psykiske tilstand er årsak til dette valget. Norske redaktører tar slike avgjørelser selvstendig, basert på den informasjon som er tilgjengelig og pressens felles regler nedfelt i Vær Varsom-plakaten

Oppdatert kl. 1330: Etter fremstilling for fengsling, har også Budstikka nå identifisert siktede.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.