Skip to main content

Utsetter asyl-åpning på Lysaker

BYGGER OM: Torsdag formiddag var det stor aktivitet i Philip Pedersens vei 20 på Lysaker hvor de gamle kontorlokalene bygges om til midlertidig asylmottak. Tidligere cellekontorer bygges om til værelser.FOTO: CHRISTIAN BREVIK
BYGGER OM: Torsdag formiddag var det stor aktivitet i Philip Pedersens vei 20 på Lysaker hvor de gamle kontorlokalene bygges om til midlertidig asylmottak. Tidligere cellekontorer bygges om til værelser.FOTO: CHRISTIAN BREVIK

Asyl-søkerne venter, men det blir ingen innflytting på det planlagte asylmottaket på Lysaker denne helgen.

Proppende fulle avfallscontainere er plassert utenfor Philip Pedersens vei 20 på Lysaker. Inne i det mørke glassbygget pågår det full ombygging fra moderne kontorlokaler til midlertidig asylmottak for 550–600 asylsøkere.

Bærum kommune mottok nylig søknad fra SJ arkitekter om bruksendring av bygget på nærmere 6.000 kvadratmeter.

– Det blir ingen åpning av mottaket i dag som først planlagt. Vi sikter mot en oppstart 11. januar. Det er ennå ikke helt på plass avtale om leie og drift av lokalet, sier presserådgiver John Olav Kroken i Utlendingsdirektoratet (UDI).

LES OGSÅ: Har ikke opplevd kriminalitet – mottaksnaboer likevel urolige

20-30 ansatte

Det er Oslo Areal som eier bygget og UDI må inngå kontrakt med dem og de som skal drive mottaket.

I søknaden om bruksendring står det blant annet at det skal settes opp et nettinggjerde mot gang- og sykkelveien og busslommen ut mot E18. Gjerdet vil være to meter høyt og blir satt opp etter krav fra politiet for å sikre at barn ikke løper rett ut på motorveien.

Nytt mottak på Lysaker 

Ifølge søknaden egner bygget seg godt til midlertidig mottak. I byggets første etasje vil det være plass til 20–30 ansatte som vil være knyttet til mottaket. I denne etasjen vil det også være en kantine og spiserom. Det gjøres også plass til et helsesenter.

LES OGSÅ: IMDI ber Asker og Bærum ta imot flere flyktninger

Mest barnefamilier

I de øvrige etasjer er det cellekontorer som lett kan gjøres om til værelser, store kontorer bygges om til rom for familier.

Fellesområder mellom værelsene blir sosiale soner. I underetasjen blir det WC-er og dusjer.

Knut Berntsen, som er prosjektleder fra UDI, har tidligere fortalt at mottaket er ment som en mellomting mellom akutt- og vanlig mottak, omtrent som et transittmottak, med en tenkt oppholdstid på ca. tre måneder.

LES OGSÅ: Uvisshet på ubestemt tid

Det er det store behovet for plasser som har oppstått de siste månedene som er årsaken for omgjøringen.

– Vi er særlig bekymret for alle barnefamiliene, som på midlertidige tilbud på hoteller og campingplasser ikke har den oppfølgingen de trenger. Vi vil derfor prioritere barnefamilier her på Lysaker, sa Berntsen.

Det planlagte mottaket ligger få hundre meter fra Lysaker barneskole og helt inntil undergangen som mange skolebarn bruker daglig. Det har fått skolesjef Siv Herikstad til å love vakthold på stedet.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.