Skip to main content

Utbyggerne styrer – kommunen satser på dialog

ALT PÅ ET BRETT: På et stort bord i planavdelingen i Malmö kommune har planarkitekt Katarina Jeraeus og utviklingsingeniør Pernilla Andersson full oversikt over Västra Hamn. På den store modellen av utbyggingsområdet flytter de rundt på hus, gater og parker mens stedet bygges ut. FOTO: KNUT BJERKE

Utbyggerne setter selv miljøkravene når det bygges nytt på det gamle industriområdet Västra Hamnen i Malmö. Dialog er kommunens viktigste virkemiddel.

Utviklingsingeniør Pernilla Andersson og planarkitekt Katarina Jeraeus flytter boligblokker rundt på den store modellen over Västra Hamnen i Stadshuset i sentrum av Malmö.

I kommunehusets planavdeling er det høy aktivitet. Malmö by er under utvikling. Västra Hamnen er bare ett av fire store utbyggingsområder. Kommunen eier store deler av tomtene som utvikles. På disse stedene har de kontroll over hvert spadetak som tas og hvert miljøkrav som settes.

Utbyggingsprosjektene med private utbyggere har de mindre kontroll over.

HER KAN DU LESE MAGASINSAKEN: Hva har et gammelt verft i Malmø og en nedlagt flyplass på Fornebu til felles?

Kan ikke sette strenge miljøkrav

I Bærum sitter planavdelingen i Sandvika og utarbeider detaljerte krav til utbyggerne på Fornebu innen miljø og arkitektur. Politikerne i kommunen har sagt at de vil være tett på hele byggeprosessen på den gamle flyplassen. Planen for Fornebu ble vedtatt i mars.

I Sverige er et annerledes.

– Da vi bygget B01 til boligutstillingen i 2001 hadde vi full kontroll på alle detaljer i hele prosjektet. Området ble bygget ut med en streng detaljplan, forteller Pernilla Andersson.

Nå kan ikke kommunen stille detaljerte krav lenger. For to år siden kom det en ny bygningslov i Sverige. Den sier at det er utbyggerne som bestemmer. Blant annet hvilke miljøkrav som settes til nybyggene.

Saken fortsetter under bildet:

 

GRØNN OASE: Utbyggerne i Malmö står fritt til å velge miljøløsninger når det bygges nytt. Kommunens erfaringer er at det som bygges har høy kvalitet med det beste innen miljøteknologi. FOTO: KNUT BJERKE

– Likhet for loven

– Vi kan ikke lenger sette krav til energiløsninger, den svenske loven setter grenser for oss som kommune, sier Andersson.

Bakgrunnen for loven er at det skal være forutsigbarhet og likhet for alle utbyggere i Sveriges kommuner.

– Verktøyet vårt i dag er dialog. Det er opp til hver enkelt utbygger om de vil være miljøvennlige, derfor er det viktig for oss å påvirke dem i størst mulig grad, sier Andersson.

Og det fungerer. Utbyggerne i Malmö er frempå og vil ha det beste innen miljøteknologi. Det bygges etter Breeam standard, som er verdens eldste og Europas ledende miljøsertifiseringsverktøy for bygninger.

– Miljøbygg gir høyere inntekter

Ifølge Byggaliansen.no viser internasjonale studier at Breeam-bygg har høyere markedsverdi, høyere leieinntekter, større belegg, lavere driftskostnader, økt brukertilfredshet og redusert finansiell risiko.

Og utbyggerne i bydelen Västra Hamnen setter de høyeste miljøkravene til prosjektene.

– De som skal leie vil ha mest mulig miljøvennlige bygg, derfor fungerer dette godt og vi får den standarden vi ønsker. Uten moderne og miljøvennlige bygg får de ikke leid ut byggene med boliger og kontorer, sier utviklingsingeniør Pernilla Andersson.

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.