Skip to main content

Utbygger må stanse byggearbeider etter ordre fra tingretten

BEFARING: Partene og retten på befaring på byggetomten onsdag for én uke siden. Fra venstre: Tingrettsdommer Kathrine Berggrav Løken, beboer Kim H. Fredriksen og naboenes advokat Lars Henrik Windhaug. Bak sees grunnmuren for bygget som er under oppføring, og som utbygger Tangen Consulting nå må stanse arbeidene med.
BEFARING: Partene og retten på befaring på byggetomten onsdag for én uke siden. Fra venstre: Tingrettsdommer Kathrine Berggrav Løken, beboer Kim H. Fredriksen og naboenes advokat Lars Henrik Windhaug. Bak sees grunnmuren for bygget som er under oppføring, og som utbygger Tangen Consulting nå må stanse arbeidene med.

Boligutbygger Tangen Consulting må legge ned arbeidet med en ny bolig etter at en nabogruppe vant frem.

Partene – Tangen Consulting AS på den ene siden og nabogruppen på den andre – møttes i Asker og Bærum sist uke. Retten har nå avsagt sin kjennelse, som er en foreløpig seier til naboene i området ved Rustadveien i Heggedal.

– Det er svært gledelig å lese kjennelsen, som tar hensyn til våre synspunkter om hvor ille vi faktisk berøres av den høye festningen som er i ferd med å oppføres, og at retten nå har besluttet byggestans inntil hovedsaken kommer opp en gang på nyåret, sier beboer Kim H. Fredriksen på vegne av gruppen med ni beboere.

Naboene har lenge har følt seg som kasteball mellom Asker kommune og domstolene, ifølge Fredriksen.

– Vi har lenge ment at Tangen Consulting ikke respekterer et tidligere rettslig pålagt delingsforbud på tomten, ved at firmaet plasserer boligen på tomtens høyeste punkt og nært de eksisterende boligene her, sier Fredriksen og legger til:

– Firmaet gjør klart for ytterligere én bolig gjennom måten det nå har begynt byggearbeidene på.

LES OGSÅ: Takstmann: Nybygg forringer eksisterende boligs verdi med 500.000 kr

– Kan flytte nybygget

Det er en såkalt midlertidig forføyning tingretten nå har avsagt. Det innebærer at retten mener det er rimelig å pålegge selskapet å stanse byggingen inntil tingretten kommer med en endelig avgjørelse i saken, trolig på nyåret. I kjennelsen skriver tingrettsdommer Kathrine Berggrav Løken:

«Hvis saksøkte får anledning til å oppføre boligen og garasjen, vil skaden langt på vei være skjedd for naboene».

Langvarig boligkrangel ved Rustadveien i Heggedal 

I kjennelsen står det også:

«Retten har under tvil kommet til at Tangen Consulting mest sannsynlig har mulighet for å redusere ulempene som påføres naboene, ved å flytte og/eller eventuelt redusere størrelsen på nybygget noe.»

LES MER:

Ny instans gir utbygger grønt lys i Heggedal

Fra varsel om avslag til byggetillatelse på én arbeidsdag

Rettsdom sa nei til utbyggers ønske om tomtedeling. Nå snakker kommunen om to parseller 

– Etterlengtet pusterom

Naboenes advokat Lars Henrik Windhaug i Codex Advokat er strålende fornøyd med resultatet.

– Det er gledelig å se at retten ser hvilke betydelige ulemper tiltaket påfører naboene, og at den er enig med oss i at det er rimelig å pålegge utbygger midlertidig byggestans for å hindre uopprettelig skade, inntil hovedsaken kommer opp, trolig på nyåret, sier Windhaug og legger til:

– Naboene får nå et etterlengtet pusterom frem til hovedkravet skal avgjøres, sier Windhaug.

  • Tangen Consulting ønsker ikke å kommentere saken, opplyser selskapets advokat Anette Thunes.

Bråk i flere prosjekter

Tangen Consulting har tidligere blitt stanset av nettopp en midlertidig forføyning i retten. Dette skjedde i 2015, da tingretten satte ned foten etter det den beskrev som «selvtekt» fra selskapets side. Selskapet, ved blant andre eier Erik Tangen, hadde da fysisk revet en støttemur, eid av naboer til en tomt selskapet skulle bygge bolig på.

Budstikka dokumenterte i fjor høst hvordan selskapet gang på gang har havnet i konflikter i forbindelse med sine byggeprosjekter. I seks av ni prosjekter har det vært nabokonflikter, flere politianmeldelser, én dom og én rettskjennelse.

Asker kommune har for øvrig flere ganger kritisert Tangen Consultings oppførsel i forbindelse med søknader og arbeid på tomten i Rustadveien. Selskapet er også fratatt både deler av ansvarsretten og den sentrale godkjenningen.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.