Skip to main content

- Utbredt homofobi i kvinnefotballen

UENIGE: Stabæks landslagsspiller Trine Rønning og leder i Serieforeningen for kvinnefotball, Asker-mannen John Hårstad-Evjen (innfelt), er uenige om homofobiens betydning for kvinnefotballens utvikling.
UENIGE: Stabæks landslagsspiller Trine Rønning og leder i Serieforeningen for kvinnefotball, Asker-mannen John Hårstad-Evjen (innfelt), er uenige om homofobiens betydning for kvinnefotballens utvikling.

John Hårstad-Evjen (innfelt) mener homofobiske holdninger bidrar til å hemme utviklingen av kvinnefotball. - Den tiden er forbi, mener Stabæk-spiller Trine Rønning.

John Hårstad-Evjen var i en årrekke leder for Asker Fotball Kvinner. Nå er han fungerende leder i Serieforeningen for Kvinnefotball.

- Homofobien er utpreget den. Det har jeg opplevd, sier Hårstad-Evjen.

- Jeg er på vei ut av fotballen og tør å si dette. Jeg har også tillatt meg å si det i diverse fotballfora, sier han.

Han mener det innad i fotballmiljøet og ellers i samfunnet eksisterer negative holdninger til jenter som spiller fotball.

- Hos mange er det en oppfatning om at jenter ikke skal spille fotball. Det forbauser meg, sier han.

- Jeg synes det er kjempeflott at folk står frem med sin legning, og det er stor åpenhet om det i damefotball. Mange velger å tro at det er mye bedre nå enn før, men samfunnet er konservativt. Det å spille fotball blir betraktet som macho og skal være forbeholdt menn, fortsetter John Hårstad-Evjen.

Avleggs

Stabæk-spiller Trine Rønning mener holdningen til lesbiske spillere er blitt bedre med årene. Nylig giftet hun seg med tidligere Kolbotn- og landslagsspiller Kristin Blystad Bjerke.

Hun synes John Hårstad-Evjens uttalelser om koblingen mellom homofobi og kvinnefotball er avleggs.

- Jeg føler den tiden er forbi, sier Rønning, som kom til Stabæk fra Kolbotn i vinter.

Hva mener du? Si din mening!

- Veldig synd

Karen Pinholt leder i Landsforeningen for lesbiske og homofile mener homofobi gjør at idrettstalenter slutter.

- Kvinnefotballen har i idrettssammenheng gjerne utmerket seg positivt som et sted hvor det gikk an å være åpen lesbisk. Men man skal ikke se bort ifra at det fortsatt gjemmer seg dårlige holdninger rundt omkring. Det er veldig synd, sier Pinholt.

- Idretten har alt å vinne på å sikre at lesbiske og homofile føler seg trygge. Vi vet at mange lesbiske og homofile slutter med idretten sin før de når toppnivå fordi det er vanskelig å måtte skjule hvem man er. Det betyr selvfølgelig at man går glipp av talenter som kunne ha gjort det veldig bra, sier hun.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.