Skip to main content

Unngå fellene på påsketuren

Motorsjekk: Thyge Matthiassen (t.v.) og Hildemar Lima Nunes ved NAF-senteret i Sandvika sjekker motoren på en bil rett før påskeutfarten. Men de praktiske tingene, som nok spylervæske og gjerne også     et par reservekanner med spylervæske, riktig lufttrykk i dekkene og en godt pakket bil må sjåføren sørge for selv.
Motorsjekk: Thyge Matthiassen (t.v.) og Hildemar Lima Nunes ved NAF-senteret i Sandvika sjekker motoren på en bil rett før påskeutfarten. Men de praktiske tingene, som nok spylervæske og gjerne også et par reservekanner med spylervæske, riktig lufttrykk i dekkene og en godt pakket bil må sjåføren sørge for selv.

Skal du påsketur med bil? Da er det en del ting du virkelig må tenke på hvis du vil ha en bekymringsløs ferie.

Artikkelen ble først publisert i Askeravisen og Bærumsavisen

Daglig leder i NAF Asker og Bærum, Preben Berg, husker med gru tilbake på da skiboksen hans plutselig ble tatt av en stormfull vind og løftet seg, deretter spratt lokket opp og kastet ut alt av innholdet utover et stort område.

– Et hell i uhellet var at det blåste sidevind, slik at hverken andre biler eller personer ble skadet. Utstyret spredte seg over et enormt stort område. Heldigvis er skiboksene blitt bedre og låsbare. Den gangen «låste» vi skiboksene med stropper, sukker Berg.

Bruker du takboks eller takstativ, er det viktig å undersøke lovlig maksimalvekt på taket.

– Takstativ, skiboks og innhold skal som regel ikke veie mer enn maksimalt 75 kilo. Sjekk vognkort eller merkeverksted, sier Berg.

LES OGSÅ: Feilpakking er livsfarlig

teknisk stand

Stasjonssjef ved NAF Asker og Bærum, Jarle Hurum, anbefaler ny og fersk motorolje.

– Sjekk også batteriets tilstand og ladekapasitet, påpeker han.

Det oppfordres til å gå gjennom en sjekkliste som inkluderer spylevæske inkludert ekstra plastkanner i bilen (som ikke bør ligge underst i bagasjerommet), frostvæske, batteri og lyspærer.

– Sjekk lufttrykket i hjulene. Husk at du kjører med tyngre last enn vanlig. Ta høyde for det når du etterfyller luft. En bil med lavt lufttrykk i forhold til vekten vil oppleves som vinglete og ustabil på svingete veier, sier Hurum.

«Sjekk olje, spylevæske og batteri.

Husk også varseltrekant, spade, kjetting, slepetau, lykt og spade som ligger tilgjengelig til.

LES OGSÅ: Påsketrafikk kan gi rekordtall

pakking

– Husk å pakke bilen slik at det tyngste og største bagasjen ligger nederst og innerst. Inne i bilen skal det kun være myke gjenstander. Sørg også for å sikre dyr som befinner seg i baksetet med egen egnet sele som kan kobles til bilens sikkerhetsseler, sier Hurum.

Et lite kamera eller en iPad kan bli et dødelig våpen ved en bråstopp. Ved en kollisjon i 50 km/t øker vekten på:

• To par ski fra 10 til 150 kilo.

• To par skistøvler fra 5 til 75 kilo.

• En termos fra 1,5 kilo til 45 kilo.

LES OGSÅ: UP: – Start påsketuren med godt humør

Barn

NAF hevder at lange bilturer blir lett kjedelige for barna. Planlegg turen sammen med barna på forhånd, og ta ofte pauser, korte eller lange. Det blir bedre for alle.

– Hold humøret oppe. Bestem dere på forhånd for å ha det morsomt og hyggelig. Ta med god mat som også barna liker i tillegg til frukt, grønnsaker og kanskje litt godteri for å avslutte måltidet. De fleste barn liker musikk og eventyr. Ta med lydbøker. DVD i baksetet er også en vinner, og kan gi timevis med kjøring uten en lyd fra baksetet, oppfordrer Hurum.

Råd fra NAF

• Ha lykt, slepetau og snøspade lett tilgjengelig i bilen.

• Det er lurt å ha med mat og varm drikke.

• La lufteanlegget forsyne frontruten med kald luft.

• Har du tåkelys, bruk dem (både foran og bak).

• Hold «øyekontakt» med bilen foran.

• Hold mest mulig jevn fart.

• Ikke kjør ut av kolonnen eller forsøk å snu.

• Dersom du må stoppe eller det blir stopp i kolonnen, må du ikke bevege deg bort fra bilen. Det kan være livsfarlig. Reservenøkkel kan være verdt sin vekt i gull. (Det mistes mange bilnøkler på skiturer).

• Fyll opp tanken før det er for sent.

• Parker alltid med tanke på at du trenger hjelp.

• Sørg for å ha betalt årsavgift og forsikring og ha godkjent EU-kontroll. Dumt at påsketuren stoppes av slikt.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.