Skip to main content

– Unge jenter trenger fett på kroppen

NADDERUD-ELEVER: Veronica Fjeld fra Høvik, Benedicte Kingsford fra Østerås og Thea Dahlen, Mina Röhme og Cecilie Martinsen fra Bekkestua opplever ikke at de har problemer knyttet til kroppspress.

40–70 prosent av ungdom opplever alvorlig kroppsmisnøye. Nå er vi nødt til å gjøre noe, sier professor Jorunn Sundgot Borgen.

Mandag holdt hun foredrag for 3. klassejentene på Nadderud videregående skole om kropp, helse og prestasjon.

– Jeg vet at dette er temaer dere er opptatt av. Altfor mange opplever press i forhold til karakterer, utseende og kropp, sa Jorunn Sundgot Borgen, som er professor på seksjon for indremedisin på Norges idrettshøgskole.

Hun er også bekymret over at mange unge har et problematisk forhold til mat og vekt.

– Hvis du ikke spiser nok, så blir du dødssliten. Du klarer ikke å konsentrere deg, sier hun.

- Skru av mobilen

Jorunn Sundgot Borgen råder jentene til å få nok søvn. En undersøkelse viser at norsk ungdom har rundt to timers søvnmangel hver dag og at 14–24 prosent har problemer med å sovne eller sove hele natten, forteller hun.

– Vi kan faktisk måle at karakterene går opp med mer søvn. Skru av mobilen og legg dere til lå sove klokken ti. Og ikke legg mobilen under puten. Vi har en biorytme. Du blir helt utenfor, hvis du skyver på den. Å ta igjen søvn i helgene reparerer ikke det at man får sovet lite resten av uken, sier professoren.

LES OGSÅ: Sundgot-Borgen: Flere og komplekse årsaker til spiseforstyrrelser

Beveger seg for lite

Til høsten starter Jorunn Sundgot Borgen et forskningsprosjekt gjennom Idrettshøgskolen på 22 skoler i Oslo og Akershus. Nadderud er pilotskole for prosjektet denne våren.

Et av temaene er inaktivitet.

– Halvparten av unge på deres alder beveger seg for lite. En time hver dag er det som skal til. Gjør litt styrketrening i tillegg, det er bra for holdningen og skjelettet, råder hun.

Forskningsprosjekt om kropp, helse og prestasjon

LES OGSÅ: – Sykelig opptatt av trening

– Sykelig opptatt av trening

– Nyttig

Elevene Veronica Fjeld (18) fra Høvik, Mina Röhme (18) og Thea Dahlen (18), begge fra Bekkestua synes foredraget var nyttig.

– Det var greit å høre fra en som faktisk vet hva hun snakker om, sier Veronica.

– Vi fikk ikke bare høre om kroppspress, men også lære om helsekonsekvenser, sier Thea.

Flere av jentene mener at det kan bli litt vel mye snakk om kroppspress og «Generasjon prestasjon», spesielt i mediene.

– Jeg føler ikke på noe press, men det er så mye snakk om det, at iblant lurer jeg på om jeg burde bry meg mer, sier Veronica.

LES OGSÅ: - Ikke heng ut barn som mobbere

 

PÅ NADDERUD: – Vi ønsker at dere alle skal ha et godt forhold til egen kropp, sa Jorunn Sundgot Borgen under foredraget. Foto: Nina Abrahamsen

– Dere trenger fett

Jorunn Sundgot Borgen advarte i foredraget mot trenden «strong is the new skinny», med mer definerte muskler. Inntak av kosttilskudd og proteinpulver fraråder hun på det sterkeste.

– Kroppen trenger det ikke – og det er dyrt. Dere bare tisser det ut. Spis brødskiver med gulost eller skinke, vanlig sunn mat, grønnsaker, fisk, kjøtt og kylling. Å manipulere kroppen ved å minske underhudsfett er i tillegg unormalt og helseskadelig, sier hun.

– Kroppen deres er under utvikling. Det er normalt å legge på seg rundt 12 kilo gjennom ungdomsskole og videregående. På kroppen skal dere ha fett på grunn av østrogennivået. Spiser dere for lite, kan mensen forsvinne.

Jorunn Sundgot Borgen er bekymret for at kropp er blitt noe som hele tiden skal presenteres og evalueres i sosiale medier.

– Det dere ser er som regel fikset på og iscenesatt. Ikke noe av det dere ser er ekte. Jeg anbefaler dere på det sterkeste å innta en svært kritisk holdning til alt dere eksponeres for når det gjelder såkalte idealkropper og livsstil knyttet til dette.

Våre elever ber om informasjon

– Vi merker at dette er et tema mange ønsker mer informasjon om. Derfor passet dette foredraget veldig bra nå, sier rektor Brynhild Idland.

Vil hjelpe venner

Professor Jorunn Sundgot Borgen oppfordrer ungdom som har problemer knyttet til kropp, selvfølelse eller mat om å ta kontakt med voksne.

– Ikke utsett det. Og vær åpen, sier hun.

Professoren opplever også at ungdom som ser at en venn eller venninne har et unormalt forhold til mat eller trening, ikke helt vet hvordan de skal takle det. Hun mener det beste er å ta det opp med vedkommende.

Professorens råd hvis du har en venn som sliter:  

Professor roser skolen

Også rektor på Nadderud oppfordrer elevene til åpenhet.

– Når man står utenfor ungdomsmiljøet er det vanskelig å oppdage om noen sliter. Det er de unge selv som vet best. Både helsesøster, rådgiver og jeg er helt avhengige av at elevene kommer til oss og forteller, for at vi skal kunne skape et godt elevmiljø, sier Brynhild Idland.

Hun er glad for at Nadderud videregående er valgt ut til å være pilotskole for prosjektet. Det er nå igangsatt en prøveomgang med spørreundersøkelser og workshops, der Nadderud-elever deltar.

– Jeg skulle ønske at langt flere skoler var så proaktive som Nadderud, sier leder av prosjektet, Jorun Sundgot Borgen.

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.