Trekant besøker Asker-skole

Trekant-programleder Marie Klinge underviser Bleiker-elever.

Trekant-programleder Marie Klinge underviser Bleiker-elever. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

I onsdagens Trekant-program på NRK 3 får Bleiker-elevene seksualundervisning av programleder Marie Klinge.

DEL

Les alt innhold på Budstikka.no – 99 kr for to måneder.

Sexolog Stine Cathrine Kühle-Hansen fra Kolsås mener ungdommen må lære å kjenne sitt sexliv. Hun er rådgiver i onsdagens program.

– Ungdommen har krav på å få en skikkelig seksualundervisning, sier Stine Cathrine Kühle-Hansen fra Kolsås. Hun er museumsformidler, lærer, sexologisk rådgiver og leder for Amoroteket, Norges første sexologiske museum.

Hun gir også selv seksualundervisning for ulike aldersgrupper.

LES OGSÅ: Rektor visste ikke at det var "Trekant"

I kveldens program er hun rådgiver for det femte TV-programmet i den meget omtalte sexserien Trekant på NRK 3. Temaet er sexleketøy.

– Da programleder Marie kom på skolen for å undervise skoleelvene, fikk hun utdelt en hel koffert full av sexleketøy. Og hun skulle undervise klassen ikledd en sexy latekskjole. Jeg syntes slettes ikke at dette var den riktige måten å gjøre det på, ettersom hendene er ungdoms viktigste "verktøy". Mekanisering av sexlivet ser vi tendenser på også innen pornofilmer, sier Stine Cathrine Kühle-Hansen.

Hva mener du? Si din mening her

Erogene soner

– Hendene og hjernen er jo blant våre viktigste erogene soner, mener hun.

– Vi må rive ned tabuene. Ordet "sex" er i seg selv er et feigt ord som vi har adoptert fra USA. Det er et ord som er som skapt til å lage misforståelser om temaet. Hva er egentlig sex? Vi må knytte ordet sex til et mye tydeligere språk. Sex kan jo være så mangt, mener Kühle-Hansen.

Hun er opptatt av at ungdommen må lære seg nytelse og det å tilfredsstille seg selv, fremfor bare å tenke penetrering. Kühle-Hansen mener som mange at Trekant-serien kun viser noen smakebiter uten å gå særlig i dybden.

– Vi må ha tillit til at ungdom selv kan google på tema å fordype seg.

LES OGSÅ: Sex-undervisningen er for personavhengig

Bra med Trekant

Kolsås-kvinnen mener likevel at NRK-programmet Trekant absolutt har sin misjon.
– Vi får ta det som det er; underholdning og seksualopplysning light.

– Jeg er kjempefornøyd med at NRK bringer mange temaer på banen. Men jeg synes de er litt overfladiske og at de ikke tar opp temaet som for eksempel språkbruk på fagfeltet. NRK er ikke alene om å benytte ordet sex der andre mer konkrete ord godt kunne vært brukt. Akkurat samme tendensen ser vi hos de fleste som snakker om seksualitet. Ordet sex har nesten tatt monopol på vårt eget språk om nytelse og nyanser.

Bleiker

Da onsdagens program ble spilt inn på Bleiker videregående skole, hadde hun en tett dialog med programledelsen om hennes rolle.

– Jeg brenner virkelig for dette, og sexologer vil ikke bli presentert som om vi kommer med lettvinte og feilaktige opplysninger, sier Stine Cathrine Kühle-Hansen.

– Jeg synes også NRK gjorde en feil i serien da de begynner med rulleteksten "skal ikke ses sammen med foreldre og besteforeldre". Det er synd at man tror at noen blir opphisset når man prater om sex på en faglig måte, sier Stine Cathrine Kühle-Hansen.

– Dette igjen viser hvor viktig det er å ta språket om følelser og seksuell lyst på alvor. Hvordan snakker vi egentlig om seksualitet, er vi blitt fattigere på ord og er vi blitt fattigere på sosial kompetanse som sier når vi kan snakker privat og når vi kan snakke offentlig?

Kühle-Hansen er bekymret for manglende språkvett på dette feltet.

Trekant-programmet vises på NRK 3 onsdag klokken 21.30.

Artikkeltags