– Så dypt som dette her har jeg aldri sett det, sier Arne Myrvang i Asker kommunes drifts- og avløpsavdeling.

Tidligere på dagen våget Budstikkas journalist seg uti den nyanlagte innsjøen på Billingstadsletta for å prøve å måle vannstanden. Imidlertid hadde journalisten vann til knærne allerede første skritt nedenfor trappen.

– Det er minst en meter her nå, slår Myrvang fast.

Pumpeproblemer

Torsdag 20. februar kunne Budstikka melde at det var store mengder vann i tunnelen. Nå er det altså enda mer. Nå, som da, var det problemer med pumpeanlegget under bakken som er årsaken.

– Tunnelen ligger under havoverflaten, og for at vannet skal forsvinne, trenger man da pumper som transporterer det vekk, forteller Myrvang.

– Her i tunnelen passerer det store mengder vann, og det trekker med seg stein og grus og sand. Det blir en påkjenning som kan føre til at pumpen stopper, slik som kan ha skjedd nå, fortsetter han.

– Vi planlegger å få lagt inn en automatisk varsling når pumpa stopper, slik at vi slipper slike store vannmengder som vi har her nå. Slik det er nå, er vi avhengige av at publikum ringer inn og varsler når de oppdager vannansamlinger.

Oppdrift

Myrvang er hakket bedre forberedt enn Budstikkas journalist der han fester på seg vadebuksa før han våger seg ut i vannet.

– Det er et skap midt inni tunnelen som jeg må inn og sjekke på for å finne ut hva som har skjedd, sier han over skulderen mens han forsiktig tar seg frem gjennom vannet.

Han når såvidt bort til tunnelåpningen før han snur og beveger seg innover igjen. Vadebuksa er våt opp til over hofta.

– Jeg får for mye oppdrift, det er like før beina flyter opp og jeg vipper rundt ler han.

Tidlig mandag ettermiddag kom tømmebiler igjen for å fjerne vannet.