Skip to main content

Ukens turtips: Løvsprett i Kjaglidalen

VAKKERT: Isielva renner gjennom Djupedalen og Kjaglidalen naturvernområde. Ved Vøyenenga slår den seg sammen med Lomma og blir til Sandvikselva. Laks og sjøørret kan vandre helt opp til Bjørum sag.

Denne uken foreslår vi en tur langs Isielva i Kjaglidalen naturreservat. Området byr på et rikt fugle- og planteliv.

Vi starter turen ved Bjørum sag nederst i Kjaglidalen. Kjør E16 nordover fra Sandvika. Rett etter broa over Isielva, svinger vi til venstre mot Skui. Der finner vi umiddelbart en parkeringsplass på venstre side.

Turen følger skogsbilveien nordover langs Isielva. Vi passerer først det sammenraste huset ved Bjørum sag. Sagbruket ble bygget i 1855 og var i drift frem til 1964. Ved bommen, rett etter, kan vi gå på leting etter den sjeldne gulveisen som trives i oreskogen nede ved elven.

Følg veien på vestsiden av elven og etter snaut 2 kilometer går vi over broa og fortsetter på den andre siden.

LES OGSÅ: Turplanlegging i nye spor

Her er det tettere vegetasjon, og vi må klyve over noen vindfall. På forsommeren kan vi kjenne den karakteristiske duften av hvitløk. Duften kommer fra ramsløk, en plante som brer seg som et teppe i skogbunnen med små, hvite, stjerneformede blomster. Vær forsiktig hvis du plukker blader til matbruk, de kan forveksles med den giftige liljekonvallen.

Les mer om Kjaglidalen | Bjørum Sag | Isielva | Kjaglienga | Rognlia

Fortsett frem til den idylliske gården Kjaglienga. Den ble fraflyttet i 1954, men eies fortsatt av samme familie. Turen inn hit er ca. 3,5 kilometer lang. For en lengre tur, kan vi ta en avstikker på blåmerket sti til Rognlia.

Tilbaketuren følger samme veien. Senere på sommeren, ved mindre vannføring i Isielva, kan man gå relativt tørrskodd over elva og følge veien på den andre siden tilbake. På denne tiden, med mye snøsmelting, når vannet til midt på leggen.

Men vading kan selvsagt være en morsom aktivitet for Lars Monsen-inspirerte vandrere. Behold skoene på og finn noen stokker til støtte i den strie vannføringen!

LES OGSÅ:

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.