Skip to main content

TV-kokk Wenche Andersen (63) om Rosenvilde: – Var som å komme hjem

MATPRAT: – Målet mitt er å få andre til å bli flinke til å lage mat, sier TV-kokk Wenche Andersen. Ex-Rosenvilde-eleven deler gode råd med dagens elever, Silje Aarnes Sinding (t.v.), Madelene Aamot Ingvaldsen og Thu Ngan Thi Hoang.

Det var som Rosenvilde-elev at TV-kokk Wenche Andersen bestemte seg for å leve av å være matglad. I år er skolen 100 år.

– Jeg har alltid elsket å lage mat. På Rosenvilde skjønte jeg at matlaging var en mulig karriere, sier Wenche Andersen (63), hele Norges matmor gjennom 24 år hos «God morgen Norge» på TV2.

– Å komme til Rosenvilde var som å komme hjem. Vi syltet og saftet sesongens råvarer, akkurat som jeg gjorde på småbruket der jeg vokste opp, forteller Wenche.

Denne dagen er hun tilbake til der kjøkkenveien startet for den folkekjære kokken fra Lommedalen, nemlig på Rosenvilde for mer enn 40 år siden. Det var mens skolen holdt til i en gammel trevilla i Evjebakken på Gjettum og hadde drøyt 30 elever, alle jenter.

 

Sak om Rosenvilde vgs 100 år: det første bygget, i Evjebakken

DISSE KJENDISENE HAR GÅTT PÅ ROSENVILDE: Rosenvildes «Wall of fame»

Internatskole for rike piker

– Vi ble lært opp til å bli gode husmødre, som skulle styre husholdningen. Det høres jo ut som jeg kommer fra en helt annen tid, ler TV-kokken. Da hun gikk rundt i rødrutete kjøkkenfrakk på Rosenvilde, hadde skolen eksistert i snart 60 år. Først som internatskole for rike piker. Med matlaging, stell av spebarn og estetikk på pensum.

 

STARTEN: Rosenvilde åpnet som privatskole i 1917 – for å utdanne 30 rike piker til gode husmødre.

Når skolen i år markerer at det er hele 100 år siden starten, henger Wenche i glass og ramme på skolens «Wall of fame», sammen blant andre dronning Sonja (se egen sak). Kjendiskokken mener det har skjedd enormt mye med norsk matlaging på 100 år.

– Før var det å spise godt forbeholdt de få rike. Nå har alle kjøleskap, fryseboks og råd til å spise godt, hvis vi vil. Noe av det beste er at vi er blitt stolte av det norske kjøkken, de fantastiske råvarene og dyktige kokkene våre, sier Wenche.

 

Gjennom 100 Rosenvilde-år har elever og reformer kommet og gått. Skolen flyttet til dagens lokaler på Kolsås i 1978 for å kunne ta imot mange flere elever og nye fag: Rosenvilde er nå en av Bærums største videregående skoler med nær 780 elever. Her går både jenter og gutter på en salig miks av yrkes- og studieforberedende fag.

– Det meste med skolen er forandret, i takt med samfunnet rundt oss. Men navnet er det samme. Og vi har beholdt en rød tråd i fag knyttet til mat, omsorg og estetikk, sier Rosenvilde-rektor Terje Bentzen.

Dette er Rosenvilde i dag

 

Rosenvilde 2017: I dag er Rosenvilde en av de største videregående skolene i fylket, med nær 780 elever i skolebygget like sør for Kolsåstoppen.

LES OGSÅ: Feirer 100 år i dag

– Å dele gir dobbel glede

Kunsten å lage god mat er det kun Rosenvilde som tilbyr på videregående skole i Asker og Bærum.

Blant digre komfyrer og stålbenker lager en håndfull elever på restaurant- og matfag eplekake. De følger Wenches rause oppskrift.

– Det er veldig hyggelig å være en inspirasjonskilde for andre, sier Wenche, som er utdannet kostholdsøkonom og kokk. Hun er klar over at hun har stort publikum.

– Målet mitt er å få andre til å bli flinke til å lage variert, sunn mat, ta vare på tradisjonsmaten og inspirere til nye retter, sier matmisjonæren. Mer kunnskap om eget kosthold er et av hennes mantra. Gjenbruk av mat et annet.

– Nå i jula lager vi så mye god mat. Putt restene i fryseren, da har du deilig, lettvint mat også i januar, sier Wenche.

Å dele med andre opptar også hele Norges matmor.

– Da jeg var liten, gikk jeg og søsteren min med en kurv fylt av kaker, kjøtt og brød til folk som ikke hadde det så lett i jula. Det gir dobbelt glede, både til den som får og den som gir.

Rosenvilde gjennom 100 år  

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.