Skip to main content

Tror ikke ledigheten stopper

Vekst: NAV-sjef i Bærum, Edel Hegerholm, ser ingen utflating i ledigheten i år. FOTO: KARL BRAANAAS

NAV-sjefene Edel Hegerholm og Wenche Steen er bekymret over utviklingen i arbeidsledigheten. De tror ikke det vil stoppe opp år.

– Jeg har aldri før sett så stor ledighet i Asker, sier NAV-sjef i Asker, Wenche Steen.

– Jeg er bekymret. Jeg ser ingen grunn til at denne ledigheten vil flate ut i år. Videre fremover er jeg også usikker, sier Edel Hegerholm, NAV-sjef i Bærum.

LES OGSÅ: 16 bedrifter kutter over 8.500 jobber

Utviklingen i ledighet

I Bærum var det ved utgangen av april 1344 ledige, og ledigheten utgjør nå 2,2 prosent av arbeidsstyrken. Det er 13 prosent flere ledige enn i fjor.

I Asker er det nå 737 helt ledige, og det utgjør 2,4 prosent av arbeidsstyrken. Det er 19 prosent flere enn samme periode i fjor.

LES OGSÅ: De jakter en ny arbeiderklasse

Øker i ingeniør og IKT-fag

Budstikka skrev i vår e-avis 1. mai at 16 bedrifter med hovedkontor eller stor base i Asker og Bærum har nedbemannet med totalt 8.500 jobber fra i fjor høst og frem til nå. Foreløpig er 400 av disse kuttet lokalt. Flere av prosessen pågår fortsatt, mens andre bare er kunngjort.

Og statistikken lokalt viser at ledigheten nettopp øker i ingeniør og IKT-fag.

Det er utviklingen i oljesektoren som gjør at Hegerholm ikke ser noen lysning dette året.

– Selv om enkelte lokale selskaper fikk store oppdrag i forbindelse med Johan Sverdrup, så ser vi ingen umiddelbar lysning i denne sektoren fremover, sier Bærums NAV-sjef.

Det er først og fremst nyutdannede som kan komme til å merke de tøffere tidene innen oljesektoren, mener hun.

– Folk med høy kompetanse vil nok fortsatt få seg jobb innen relativt kort tid dersom de er villige til å skifte fra eksempel oljesektoren til en annen sektor, mener hun.

LES OGSÅ: Advarer mot oppsigelser i oljebransjen 

Vurderer ekstraordinære tiltak

Hun sier Nav nå fortløpende vurderer om man skal sette i gang ekstraordinære tiltak i forbindelse med ledigheten.

– Vi vurderer dette fortløpende. Det kan i så fall handle om forskjellige typer arbeidsmarkedstiltak. Det kan handle om å gi bedrifter lønnstilskudd slik at de ansetter personer med spesielle utfordringer, eller at de kan stille praksisplasser tilgjengelig, fremholder Hegerholm.

Tilfang av nye jobber

Selv om ledigheten øker, er likevel ikke bildet fullstendig svart.

Det er også økt tilfang av nye jobber. Det er først og fremst stillinger knyttet til undervisning og industriarbeid det handler om, ifølge fungerende kommunikasjonssjef Roger S. Hansen i Nav Akershus.

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.