Skip to main content

Trodde han var gud. Nå er 28-åringen utskrevet til tvang

BLE INNLAGT: Etter at han stilte på fire ulike apotek med håndskrevet lapp og «bombebelte» for å få ut opiater, ble han tvangsinnlagt på Blakstad sykehus. Nå er han utskrevet fra sykehuset, men er fortsatt dømt til tvungen behandling.

Han mente han var gud, oppførte seg ekstremt, og ble tvangsinnlagt. Nå er 28-åringen bedre psykisk, han har mer frihet, men er fortsatt dømt til tvungent, psykisk helsevern.

Med en bombelignende gjenstand rundt magen møtte han høsten 2014 opp på flere apotek, blant annet på Holmen og i Sandvika.

Så viste han lapper med hvilke opiater han ville ha utlevert.

Opplegget virket hver gang.

Sparket mann i hodet

Høsten 2015 angrep han en mann på Blakstad som han møtte på en fottur nær sykehuset.

Det gikk i gjentatte slag og spark mot hodet og andre steder på kroppen, pluss drapstrusler med luftpistol, spytting og andre ubehageligheter.

Mannen skal ha blitt syk i 2013. Han fikk grandiose vrangforestillinger om at han var gud.

I 2016 ble 28-åringen dømt til tvungent, psykisk helsevern.

Han kunne ikke straffes på normal måte, siden han var psykotisk, hørte stemmer og var paranoid schizofren.

– Imperative stemmer skal ha befalt ham å drepe dem som sto i veien for målet om «world wide peace», står det skrevet i en voldsrisikovurdering.

LES OGSÅ: Pasient rømte fra Blakstads sikkerhetsavdeling i taxi

Ikke lenger psykotisk

Nå har han innsett at han ikke er gud, men han er fortsatt engasjert i gud og i arbeidet for fred i verden.

Etter tvangsinnleggelsen har han blitt medisinert, og han har fulgt opp behandlingen på sykehuset på en bra måte, ifølge psykiaterne.

De siste to og et halvt årene har han ikke vært psykotisk, og han har vært stadig mer i en omsorgsbolig utenfor sykehuset.

Sykehuset har også skrevet ut mannen, og det medisinske ansvaret er overført til Asker distriktspsykiatriske senter. Fra 2019 bor han i en omsorgsbolig med tett oppfølging.

Tvungen behandling i frihet

Retten landet på at han fortsatt skal dømmes til tvungent, psykisk helsevern, noe mannen er enig i.

Samtidig legger ikke dommen særlige begrensninger på livet hans, bortsett fra at han ikke kan reise til utlandet.

– Loven sier at man skal være på lukket avdeling i minst tre uker etter en slik dom. Så avgjøres hvor man skal være av den medisinsk ansvarlige. Vi i påtalemyndigheten har klagerett når det gjøres vedtak om å flyttet til et lavere sikkerhetsnivå. Min erfaring er at det gjøres gode, medisinske vurderinger, slik at det er sjelden vi klager, sier statsadvokat Nina Harboe Jensen Søndersrød.

Årsaken til at man må holde seg i landet, er at om man blir syk igjen og gjør noe annet galt, så har ikke norske påtalemyndigheter fritt frem i arbeidet sitt i andre land.

Les flere artikler