Skip to main content

– Trist at det står der og forfaller

FORFALL: Det lille huset i Jongsåsveien var portnerbolig til Kampebråten Kalkfabrik.

Det lille huset i Jongsåsveien har en nesten 100 år gammel historie. Nå tæres det av tidens tann.

– Jeg synes det er litt trist at den står der og forfaller, sier Anne-Marie Tronslien i Sandvika.

– Jeg går forbi den av og til og vet at det er en bygning som er omtalt som gammel portnerstue, fortsetter hun, og stiller spørsmålet om ikke huset er et kulturminne som bør bli tatt vare.

LES OGSÅ: Kopi av verneverdig hus – kan få byggeskikkpris

Portnerbolig

Overarkitekt Therese Øijord Rustad i kulturvern i Bærum kommune kan fortelle at det lille huset står oppført som et kulturminne i kommunens databaser.

– Det ble Sefrak-registrert i 1996. Huset ble ifølge registreringen kalt «portnerboligen» på folkemunne. Det er dessverre ikke så mye mer tilgjengelig informasjon om huset i våre registre, skriver Øijord Rustad i en e-post.

KNUST RUTE: Det er mye som trengs å gjøres med det lille huset.

LES OGSÅ: Oppussingsobjekt med verneverdig utedo til 15,5 mill.

Kampebråten Kalkfabrik

Huset er ifølge Øijord Rustad oppført i 1924 og var portnerbolig til Kampebråten Kalkfabrik, som ble startet opp på 1870-tallet. Bedriften lå i Kampebråten på Jongsåsen. Virksomheten ble startet av Caspar Donato Brambani, tre år etter etableringen av Sandviken Kalkfabrik. Store kalksjakter fra denne tiden går gjennom deler av Jongsåsen. I 1892 satte Brambani i drift kalkovnene på Brønnøya. Alle de tre ovnene ble drevet under samme selskap, som ble nedlagt i mellomkrigstiden.

LES OGSÅ: Kommunen ødela mulig kulturminne

– Håper eier tar ansvar

Bærum kommune har så langt ikke klart å forhindre det lille huset i å forfalle.

– Bygningen er i privat eie, og hjemmelshaver er oppført som avdød så vi har ikke oversikt over hvem som eier det på nåværende tidspunkt.

Nå håper kommunen at eieren tar tak i forfallet, slik at huset kan bli et flott kulturminne.

– Kulturverns standpunkt er i utgangspunktet at alle kulturminner skal bevares. Kommunen mener ikke det er greit at kulturminner står til forfall. Vi håper at eier her er bevisst sitt ansvar i saken.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.