– Asker og Bærum er preget av stor vellykkethetsfaktor – høy utdanning, store krav til skole og store krav til å se bra ut. Statistisk er høyt utdannede personer mer opptatt av trening og sunn livsstil. Jeg tror dette er mer fremtredende her enn andre plasser, sier Mildrid Stien, helsesøster ved Helsestasjon for ungdom i Asker.

LES OGSÅ: – Jeg ble helt besatt

Relativt nye sykdommer som ortoreksi og megareksi har dukket mer og mer opp blant unge i Asker, ifølge Stien. Hun har ikke konkrete tall, men viser til erfaringene de gjør seg ved helsestasjonene. Ortoreksi er sykelig opptatthet av mat og trening, og rammer flest jenter. Megareksi er en kroppsbilde forstyrrelse, en form for omvendt anoreksi, og rammer flest gutter.

LES OGSÅ: Besatt av å bygge muskler

– Naturlig økning

Budstikka har vært i kontakt med en jente (21) fra Asker som har slitt med ortoreksi (se egen sak).

Hun vil ikke stå frem med navn fordi hun ikke vil bli assosiert med sykdommen. På nettet finner vi også en 18 år gammel jente fra Asker som blogger om sin sykelige opptatthet av mat og trening.

– Det er et økende omfang av ortoreksi blant unge i Asker, sier helsesøster Stien.

Hun mener det ligger i sakens natur at vi ser en økning av disse sykdommene.

– Vi ser en stor opptatthet av kropp og sunn livsstil.

LES OGSÅ: Treningsekspert: – Få unge gjør det riktig

Doping blant gutter

Blant gutter som bygger muskler, ser de tilfeller av megareksi.

– Vi har gutter som kommer hit med ettervirkninger av doping brukt i treningssammenheng. Det er også naturlig at vi vil se en økning av dette proporsjonalt med økt kroppsfokus, sier Stien.

Helsestasjonen har økt fokus på dette.

– Når det gjelder gutter som har en overopptatthet av kosthold kombinert med trening, antas det at det er store mørketall.

De har stadig både gutter og jenter innom som sliter.

LES OGSÅ: Trener mot spiseforstyrrelser

Hjelpeapparat ikke forberedt

Ifølge Jorunn Sundgot-Borgen, professor ved Norges idrettshøgskole og spesialist på ernæring, kosthold og spiseforstyrrelser, er unge i Asker og Bærum er spesielt utsatt for å utvikle ortoreksi og megareksi.

– Det er en utsatt gruppe fordi mange ønsker å innfri på alle områder. Erfaringene viser at mange i Asker og Bærum sliter med ortoreksi. Når det gjelder megareksi er det ekstremt, men mange er ute etter det de anser som det perfekte kroppsbildet, sier hun.

LES OGSÅ: Eksperter advarer mot kroppsfokuset til unge

Sundgot-Borgen sier at mange som blir hektet på sunnhets- og perfeksjonsbølgen får problemer.

– Det blir sykt når det påvirker livskvaliteten og går utover vanlige gjøremål. Hjelpeapparatet har ikke vært forberedt på denne store gruppen med problemer. Ofte blir de oversett fordi de vurderes som veldig sunne og veltrente.

Helsesøster i Bærum, Laila Huse Skoglund, sier at de ikke ser mye av disse sykdommene, men tror det finnes store mørketall.

– Ungdom i Bærum opplever mer og mer press og stress. Kroppspresset blant unge blir ikke bedre, sier hun.