Skip to main content

Trekker seg etter turnkonflikt

GIR SEG SOM LEDER: Christian Holmboe er lite fornøyd med dialogen med Norges Gymnastikk- og Turnforbund, og trekker seg som følge av det som leder for Asker Turnforening. ALLE FOTO: KARL BRAANAAS

Leder i Asker Turnforening, Christian Holmboe, trekker seg som leder av klubben fordi han mener at Norges Gymnastikk- og Turnforbund (NGTF) knebler debatt.

I et blogginnlegg (ekstern lenke) offentliggjorde Christian Holmboe at han «fratrer herved mitt verv i en medlemsorganisasjon under NIF (Norges idrettsforbund)».

Bakgrunnen for innlegget skal være en pågående konflikt mellom Asker Turnforening (ATF) og NGTF om mangelfull dialog de to imellom – blant annet i prosessen i ansettelsen av en ny landslagstrener.

Det som ifølge ATF var en åpen debatt om treneransettelsen, ble endret til en formell debatt i brevform, noe ATF mener ikke er forenlig med et åpen samarbeid mellom klubbtrener og landslag.

Holmboe skriver: «Det er naturlig at engasjerte frivillige – med og uten verv i lokale klubber – fremmer sine spørsmål og synspunkter i personlig dialog med andre de kjenner i miljøet».

Han skriver videre: « I dag fikk en av disse skriftlig reprimande fra generalsekretæren i forbundet med beskjed om at all meningsutveksling om landslaget måtte opphøre umiddelbart og at alle henvendelser rettes direkte til ham. Det ble mao. gitt munnkurv! Til en engasjert dugnadshelt i frivillighetens Idretts-Norge!».

LES OGSÅ: RG-talent (18) vraket fra landslaget – uten noen begrunnelse

– Ukultur

Holmboe bekrefter overfor Budstikka at han har valgt å trekke seg som styreleder. Han understreker at Asker Turnforening ikke legger seg opp i landslagsuttaket, men at det er mangel på åpenhet som gjør at han trekker seg.

– Har man alternative synspunkter blir man veldig fort dyttet til side, eller kuet i en eller annen forstand. Jeg mener at det er en ukultur i NGTF, sier Holmboe.

Det var etter en ansettelse av landslagstreneren i juni at dialogen plutselig stoppet helt opp, ifølge Holmboe.

– Det ble uttrykte skepsis til hvordan prosessen rundt ansettelsen var og hva slags kandidater de vurderte. Før det var dialogen med forbundet god, men etter det ble det lagt lokk på all dialog. Det stilte vi oss litt undrene til. Toppidrettsmiljøet i RG har alltid vært ensbetydende med miljøet i Asker, sier Holmboe.

Da to Asker-utøvere ikke ble tatt ut på landslaget i begynnelsen av november, var det flere som stilte spørsmålet rundt uttaket.

– Det er greit at det er uenighet rundt et uttak. Og jeg skal ikke ha noen mening om det, det er ikke min jobb. Men det er naturlig at engasjerte folk i idretten diskuterer dette, og da synes jeg det er hårreisende at generalsekretæren går ut på den måten han gjør og sier at all denne dialogen på kryss og tvers måtte opphøre, og at den skulle skje direkte med ham. Den ødelegger for frivilligheten, og frivilligheten er akkurat hva idretten er avhengig av, sier Holmboe.

Bedre å sitte på utsiden

– Er det drastisk å trekke seg?

– Det kan du godt si. Men hvis det ikke er rom for å ta opp kampen gjennom de formelle kanalene, er det bedre å sitte på utsiden og fortsette kampen derfra.

Asker Turnforening stiller seg også undrende til at utøvere utenfor landslaget ikke får muligheten til å kvalifisere seg til mesterskap.

– Det betyr at utøvere som ikke er med på landslaget ikke får muligheten til å kvalifisere seg til Nordisk mesterskap hjemme i Asker. På sikt kan det bryte opp miljøer, sier Holmboe.

Norges Gymnastikk- og Turnforbund tilbakeviser påstandene om at de ikke er tilhenger av en åpen debatt.

– Jeg vet at han (Christian Holmboe) har brukt ordet «kneble». Og, kanskje ikke så overraskende, det er ikke slik vi opplever det, sier Øistein Leren.

Han er generalsekretær i Norges Gymnastikk- og Turnforbund. Leren sier Asker Turnforenings påstander om at han ilegger folk munnkurv er feil.

Greit med debatt

– Det er greit at det er debatt rundt ansettelse av landslagstrener og uttak. Og det personer i Asker gjorde, var å sende flere e-poster til flere personer i forbundet, og de fikk svar. Deretter stilte de nye spørsmål til presidentskapet og fikk svar. Så kom det private Messenger-meldinger til personer i styret. Det synes jeg var uakseptabelt, og ga de en oppfordring om å sende spørsmål direkte til meg, sier Leren.

Han synes det er synd at Holmboe trekker seg.

– Han er et bra menneske og har gjort mye bra for idretten. Men vi ser ulikt på ting, og slik er det, sier Øistein Leren.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.