Skip to main content

Tre team rykker inn etter 13-åringens dødsfall

Ingen kontakt: De siste månedene av sitt liv bodde den 13 år gamle jenta sammen med moren i denne hytta på Beitostølen. De skal ikke ha hatt noen kontakt med noe hjelpe- eller behandlingsapparat. Nå skal Fylkesmannens granskere finne ut hvordan det kunne skje.

Tre ulike avdelinger hos Fylkesmannen skal ettergå hva Bærum kommune har gjort i forbindelse med 13-åringen fra Lommedalen som døde nyttårsaften.

Mandag denne uken varslet Fylkesmannen formelt om tilsyn ved skolene i Lommedalen der den 13 år gamle jenta gikk.

– Vi må stille oss spørsmålene hvem, hva, hvor, når og hvordan i denne saken, sier Bente Rygg.

Hun er direktør for avdelingen hos Fylkesmannen som skal granske barnevernet i Bærum.

– Vi har bedt dem sende oss alle dokumenter i saken innen utgangen av januar for å vise hva barnevernet har gjort – og ikke gjort, sier Rygg.

LES OGSÅ: – Vil prøve å komme tilbake til det normale

Samarbeider om rapport

Hennes avdeling er bare én av tre hos Fylkesmannen som nå skal gå inn i den tragiske saken.

– Avdelingene opererer etter ulike lovverk, men samarbeider seg imellom om den endelige rapporten. Den er forespeilet å være klar rundt påsketider, sier pressekontakt hos Fylkesmannen, Liv Asta Ødegaard.

Helsetjenesten, skoleverket og barnevernet i Bærum kommune skal gås etter i sømmene i forbindelse med 13-åringens dødsfall, der avmagring trolig er dødsårsaken.

Budstikka har tidligere skrevet at 13-åringen ble lagt inn på sykehus for sine spiseforstyrrelser allerede nyttårsaften 2014, og siden ble behandlet der i fem uker.

Dette er saken 

I juni i fjor mottok barnevernet en bekymringsmelding fra helsevesenet.

Etter det Budstikka kjenner til, kan helsevesenet varsle barnevernet når barn tas ut av behandling uten at det anses medisinsk forsvarlig.

MER OM SAKEN:

Kjent for barnevernet siden juni

Politiet: Ansatte i kommunen kan bli siktet 

 

Foreldre fylte Lommedalen kirke til storforeldremøte 

Bekymringsmeldinger

Det er kjent at 13-åringen tidligere har vært innom flere helsetjenester i kommunen, og mor skal ha bedt om hjelp fra flere instanser.

Men fra slutten av september i fjor og frem til nyttårsaften bodde den lille familien på en hytte i Valdres.

I denne perioden skal de ikke ha vært i kontakt med helsevesenet, selv om det i perioden ble sendt flere bekymringsmeldinger til barnevernet i Bærum og Valdres.

Også helsetjenesten, skoleverket og barnevernet blir avhørt av politiet. Formålet med granskningen er å komme til bunns i hva som skjedde i dagene og månedene før 13-åringen døde, men også hvorfor jenta ikke fikk hjelp tidligere og hvem som hadde ansvaret.

Frist

Skolene har også frist til slutten av januar med å oversende dokumentasjon om jentas situasjon på de tre ulike skolene, herunder utskrifter fra elevsamtaler, eventuelle enkeltvedtak og annen informasjon som er nødvendig for å kartlegge jentas situasjon på de ulike skolene.

– Når vi har all informasjon tilgjengelig, vil vi be om intervjuer med de personene vi mener kan bidra til å belyse saken ytterligere, sier utdanningsdirektør Grethe Hovde Parr hos Fylkesmannen.

Både Parr og Rygg bedyrer at de foreløpig vet svært lite om hva som er sakens kjerne, men at det er slike forhold tilsynsrapporten vil avdekke.

– Nå er det viktig at vi får frem alle fakta og satt dem i en kronologisk rekkefølge, sier Hovde Parr.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.