Skip to main content

Toppkarakterer til Bærumsskolen

PÅ TOPP: Nær halvparten av elevene i Asker og Bærum ligger på de to høyeste mestringsnivåene i engelsk, lesning og matematikk. illustrasjonsFOTO: KNUT BJERKE
PÅ TOPP: Nær halvparten av elevene i Asker og Bærum ligger på de to høyeste mestringsnivåene i engelsk, lesning og matematikk. illustrasjonsFOTO: KNUT BJERKE

Bærum har klart det igjen.

Dette er Budstikkas lederartikkel fredag 20. november 2015.

Nasjonale prøver viser at barn og ungdom fra kommunen gjør det bedre enn jevnaldrende fra andre deler av landet.

Bak resultatene er det engasjerte foreldre, driftige elever og dyktige lærere.

Les også: Langt færre lærere enn snittet - enda bedre resultater

Les også: 22 elever i klassen

En langsiktig skolepolitikk gir resultater. Lærerne i Bærumsskolen er i utgangspunktet vel skolerte. De har samtidig de senere årene gjennomført et større program for etter- og videreutdannelse.

Denne kompetansen er det nå de unge i Bærum som høster av.

Mange hevder at det er en direkte sammenheng mellom antall elever per lærer – og resultatoppnåelsen. Bærum motbeviser denne læresetningen.

I Bærumsskolen er det langt færre lærere per elev enn landsgjennomsnittet. Allikevel kan kommunen skilte med langt bedre resultater på de nasjonale prøvene enn landet for øvrig.

Mange mener kvaliteten på undervisningen er avgjørende, ikke antall lærere.

Prøvene som danner grunnlaget for å plassere Bærum på skoletoppen, er årlige – og landsomfattende. De skal dokumentere elevenes grunnleggende ferdigheter i lesning, regning og engelsk. Prøvene er obligatoriske og gjennomføres på 5., 8. og 9. trinn.

Resultatene som ble presentert tirsdag, er hentet fra ungdomstrinnene. Resultatet fra prøvene på 5. trinn offentliggjøres 1. desember.

Høyres skolepolitiske talskvinne, Anne Lene W. Hojem, sier i en kommentar til Budstikka at «det er fantastiske nyheter for elevene, lærerne, rektorene og skoleledelsen».

Vi gir henne rett, men legger til at også foreldrene må få sin del av rosen. De siste ukene er det stilt mange spørsmål til foreldres oppfølging av de unge. De oppmuntrende resultatene som ble presentert denne uken, viser vel også at foreldrene følger opp barna sine.

Resultatene kommer ikke uten et godt samspill mellom skole og foreldre.

Når resultatene kommer, er det naturlig å peke på skolen og lærerne. Bærum har moderne skoler og et tverrpolitisk ønske om å ha sterke, velfungerende skoler.

Utfordringen nå er å bevare skolemidlene gjennom budsjettprosessen. Rådmannen har signalisert at også skolene i Bærum må forberede seg på kutt.

Og det er selvsagt vanskelig å se sammenhengene mellom betydelige ambisjoner, fortsatt topp resultater på de nasjonale prøvene og budsjettkutt innenfor skolesektoren.

Les flere meninger og debattinnlegg her

Asker og Bærums ungdom kan og vil. Men de må selvsagt ha topp motiverte og kvalifiserte lærere ved sin side.

Resultatene fra de nasjonale prøvene er et solid skulderklapp. De bidrar også til å heve statusen for lokale lærere.

Dette er Budstikkas lederartikkel fredag 20. november 2015.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.