Skip to main content

Tok med automatvåpen på bussen

KJENT VÅPEN: AG-3 var i mange år sentralt for Forsvaret.
KJENT VÅPEN: AG-3 var i mange år sentralt for Forsvaret.

Onsdag morgen gikk en mann på bussen mot Asker iført militæruniform og med et AG-3-gevær på skuldrene.

Politiet fikk melding om den skremmende personen onsdag klokken 07.18. De rykket ut for å stanse bussen, rute 290 som kjører Røykenveien mot Asker stasjon.

– Vi stanset bussen og gikk inn. Melders observasjon viste seg å stemme, og på bussen satt det en mann i begynnelsen av 30-årene med et slikt våpen, opplyser operasjonsleder Line Skott i Oslo politidistrikt.

Soldaten skal ha gått på bussen på en holdeplass ikke veldig langt fra Asker sentrum.

LES OGSÅ: Solgte AG3-våpenet som ble brukt i NOKAS-ranet

Satt rolig

Mannen satt rolig og gjorde ikke noe ekstra ut av seg på bussen. Politiet opplyser at ingen av de andre passasjerene ombord varslet dem om hendelsen.

– Vi hadde en antagelse om at dette kunne være en person på vei til en militærøvelse av et eller annet slag, og som hadde gjort noen dårlige vurderinger, sier Skott.

Mannen skal ha vært på vei til en øvelse i Heimevernet. Budstikka har gjort flere forsøk på å finne rett person til å svare i Forsvaret, men uten hell.

Skulle til Kongsberg

Hos politiet derimot er det svar å få.

– Mannen var på vei til en øvelse på Heistadmoen ved Kongsberg. En løytnant opplyser til oss at et slikt våpen skal fraktes demontert og i en bag, sier politioverbetjent Hilde Staver ved Bærum politistasjon.

Slike våpen som oppbevares privat, er ikke komplette, slik at de ikke kan skytes med.

– De mangler tennstempel, som oppbevares sentralt. Men det kunne jo ikke de som så våpenet vite, sier Staver.

Kan ha 20 skudd

AG-3 er brukt i Forsvaret i en årrekke og kan ha 20 skudd i magasinet.

De ble produsert på Kongsberg Våpenfabrikk, som leverte 253.497 våpen til Forsvaret i perioden 1967 til 1974. AG-3 er nå for det meste pensjonert til fordel for geværet HK416.

LES OGSÅ: 16-åring skutt på Hvalstad

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.