Skip to main content

Tobbe Malm: – Håper minnesmerket med jernroser blir realisert

Håp: Smed Tobbe Malm på Bærums Verk har tro på at jernrosene han samlet inn til minne om 22. juli-massakren endelig kan bli et minnesmerke. Han mener rosen er symbol på at mennesker kan skape noe godt ut fra noe som er veldig vondt. BEGGE FOTO: SONIA ANITA JENSEN
Håp: Smed Tobbe Malm på Bærums Verk har tro på at jernrosene han samlet inn til minne om 22. juli-massakren endelig kan bli et minnesmerke. Han mener rosen er symbol på at mennesker kan skape noe godt ut fra noe som er veldig vondt. BEGGE FOTO: SONIA ANITA JENSEN

I fem år har Tobbe Malm lagret roser av jern over smia på Bærums Verk. Nå tror han at 22. juli-minnesmerket hans endelig kan bli realisert.

– Jeg håper at vi kan få realisert minnesmerket, og at vi får vite hvordan vi skal jobbe videre, sier smeden på Bærums Verk, Tobbe Malm.

Han fikk mye oppmerksomhet da han i sorg etter 22. juli-massakren oppfordret smeder over hele verden til å lage en jernrose som kunne bli et trøstende minne om grusomhetene.

Det strømmet inn 900 roser fra hele verden. Pårørende og overlevende fra Utøya smidde sine personlige jernroser i verkstedet til Malm.

En arbeidsgruppe med Malm i spissen planla kunstverket som et drivhus rundt jernrosene. De ønsket å plassere de 900 rosene i et 20 meter langt og tre meter høyt glassmonter i Stensparken i Oslo.

Nytt vedtak i Oslo

Men Byantikvaren satt foten ned. Hun mener monumentet vil bli for ruvende. Jernrosene ble lagret på loftet på Bærums Verk. Der har de ligget i fem år.

– Det har vært en tung prosess, innrømmer Malm.

LES OGSÅ: Har 900 jernroser på lager

Men før sommerferien fikk han et håp om at rosene kan hentes frem i lyset: Bystyrerepresentant og Utøya-overlevende, Eskil Pedersen (Ap), fikk forsamlingen med på å virkeliggjøre Jernrosen:

«Byrådet bes bidra til realisering av monumentet Jernrosen (til minne om 22. juli 2011), og holde bystyret orientert om dette.» lyder vedtaket.

– Jeg fremmet saken før sommerferien, og fikk et enstemmig vedtak. Byrådet og berørte etater er positive. Nå må vi finne ut av praktiske detaljer og få minnesmerket realisert så raskt som mulig. Jeg er trygg på at vi får det til, sier Pedersen, og fortsetter:

– Jeg mener det er viktig at vi har et minnested etter 22. juli. Det trenger vi av respekt for dem som mistet livet, og for fremtidens generasjoner. Vi er mange som har oppsøkt slike minnesteder rundt om i verden og lært og reflektert.

Pedersen har selv smidd én av de 900 rosene:

– Mange har bidratt. Dette er et unikt prosjekt, konkluderer han.

150 pårørende etter Utøya har smidd hver sine minneroser.

– De følelsene folk viste har inspirert meg og engasjert et nettverk over hele verden. Men nå er det et tendens til at samfunnet vil glemme. Jeg mener vi ikke kan gå videre uten å ha lært noe. Utøya vil alltid stå der som et symbol på smerte og sorg, sier Malm.

LES FLERE KULTURNYHETER HER

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.